Het is de bekende valkuil van fotograferen: denken dat je veel betere foto’s maakt als je een Leica zou hebben. Of een lichtsterk objectief. Onzin. We verwarren gereedschap met eindresultaat. Fotograferen doe je met je hersenen en je ogen. En je hersenen moet je voeden met beelden, je oog moet je trainen. Maar hoe? Koop fotoboeken.
Laat foto’s marineren in je hersenen
Om je hersens te voeden met beelden kun je natuurlijk googlen op fotografen, dan krijg je een stortvloed aan fotografisch werk te zien. Maar dat is niet hetzelfde. Je oog wordt dan direct getrokken naar de ‘knallers’; de foto’s die je metéén pakken. Google Images is eigenlijk Tinder voor de fotografie; het moet direct aanslaan, en anders kijk je verder. Je mist het verhaal, de bedoeling van de fotograaf, en je hersens krijgen niet de kans om het beeld te laten marineren.
Waarom je fotoboeken moet kopen
Investeer je geld in fotoboeken en boeken over fotografie. Dáár ga je beter van fotograferen.
Een boek vertraagt je kijksnelheid. Bladeren gaat niet zo snel als klikken. En een pagina omslaan maakt je gereed voor het volgende beeld.
De fotograaf heeft nagedacht over de volgorde van de foto’s in het boek. Probeer zijn of haar train of thought te doorgronden.
Je neemt langer de tijd om foto’s die in eerste instantie niet aanslaan, toch te bekijken. Je hebt het boek gekocht en die investering wil je terug.
Drie suggesties
Maar waar moet je beginnen? Er zijn zoveel boeken, fotografen… Daarom een voorzet van drie boeken die ik zelf heb. Het zijn boeken die ik nog vaak inkijk en waar ik nog steeds van leer.
Lees over fotografie: Genius of Photography – Gerry Badger
Als je één boek over fotografie koopt, koop dan deze. Het was één van mijn eerste boeken over fotografie, en ik was er direct aan verslingerd. Badger neemt je aan de hand in een meeslepende vertelstijl. Hij schrijft over het ontstaan, de evolutie en de verschillende toepassingsvormen van de fotografie in de afgelopen eeuw aan de hand van iconische, maar ook minder bekende foto’s en fotografen. Een feest voor het oog, maar vooral ook voor het begrip van het medium fotografie.
Neem een kijkje in de keuken bij andere fotografen: Magnum Contactafdrukken
Het fotografencollectief Magnum heeft haar archieven opengegooid en de contactafdrukken van bekende fotografen openbaar gemaakt. En dat is één grote ontnuchtering. Wat je ziet is een hoop gepruts, vreselijk lelijke foto’s en gefrustreerd gekras op de afdrukken door de fotografen zelf. En dan af en toe, ergens diep verscholen in zo’n contactafdruk, zie je ineens de iconische foto die iedereen kent. Maar daar zijn een hoop slechte foto’s aan vooraf gaan zie je nu. En dat geeft voldoening. Ook de grote meesters prutsen wat af, net als wij!
Daarnaast laat het boek zien dat de fotograaf lang bezig is om een scène onder de knie te krijgen. Zelden gebeurt het dat iemand één foto maakt, en dat dát hem dan is. Fotografeer, beweeg, fotografeer. Dat lijkt het adagium van veel fotografen.
Bekijk de ultieme lofzang op fotografie: The Family of Man – Edward Steichen
Dit is de boekvorm van de tentoonstelling The Family of Man uit 1955, samengesteld door Edward Steichen. Dit is geen fotoboek van één fotograaf, maar van bekende en amateurfotografen over de hele wereld. Na het bekijken van dit boek snap je dat foto’s een verdomd mooi verhaal kunnen vertellen, samen. De losse foto’s zijn goed, maar het geheel blaast je omver. Het verhaal van één leven – ons leven – wordt verteld middels honderden levens. De pieken, de dalen, het leven geabstraheerd tot 503 foto’s. Je ziet honger, eenzaamheid, verliefdheid, frustratie, concentratie. Eerder schreef ik al over de tentoonstelling die inmiddels op de Memory of the World lijst van UNESCO staat.
Koop fotoboeken
Koop deze boeken, en koop boeken van fotografen wiens werk je bewondert.
Meteen geïnspireerd? Hieronder vind je de links om bovengenoemde boeken te kopen.