Er zijn fotografen van allerhande pluimage. Het werk van de één blaast je omver, terwijl het werk van de ander je koud laat. Om je eigen smaak te leren kennen én je eigen stijl te ontwikkelen, helpt het als je je verdiept in het werk van uiteenlopende fotografen. En dan niet alleen het eindresultaat maar juist ook de bewandelde weg daar naartoe. Kijk daarom deze 3 documentaires die ieder een volstrekt andere fotograaf belichten.
1. De huizen van Hristina – Hristina Tasheva
Bekijk hier de volledige documentaire De huizen van Hristina.
2. De verdwijnende man – Paolo Ventura
In deze documentaire laat regisseur Erik van Empel zien hoe de bescheiden fotograaf Paolo Ventura in een schuur bovenop een verlaten berg in Italië zijn eigen melancholische wereld creëert. Hij knutselt met verf en karton hele decors in elkaar, samen met zijn kleinzoon. Het resulteert in een aandoenlijk portret van een fotograaf wiens groeiende succes maar moeilijk aansluit bij de ingetogen natuur van Ventura.
Bekijk hier de volledige documentaire De verdwijnende man.
3. Een zweem van wreedheid – Jan Banning
Tot slot een documentaire over – jawel – een documentair fotograaf; Jan Banning. In Een zweem van wreedheid gaat regisseur Frank van Osch met Banning op reis, nieuwsgierig naar zijn aanpak en naar de rol die de oorlogsgeschiedenis van zijn vader speelt in zijn werk. Je kijkt met hem mee over zijn schouder en ervaart derhalve zijn enthousiasme, frustraties en bovenal doorzettingsvermogen om het juiste beeld te pakken te krijgen.
Bekijk hier de volledige documentaire Een zweem van wreedheid.