Danila Tkachenko: over grootse dromen van de Sovjet-Unie

Deze plekken moesten de Sovjet-Unie voorloper maken in de technologische revolutie. Hier moest het gebeuren. Maar het gebeurde niet. Wat rest is een desolaat landschap en detonerende gebouwen. Verloren dromen in de sneeuw.

Fotograaf Tkachenko zocht 2 jaar lang naar de megalomane overblijfsels van een tijd waarin de Sovjet-Unie grootse technologische plannen had. Zijn fotoserie Restricted Areas toont de torenhoge ambities van deze voormalig communistische staat. Maar de restanten doen nu gedateerd aan.
 

Wachten op sneeuw

Je krijgt er een beetje een meewarig gevoel van. Dat komt ook door de vlakke witte kleur van de omgeving. Voor ieder beeld koos Tkachenko voor een grijswitte wolkenlucht die naadloos aansluit bij de vale kleur wit van het omringende sneeuw. Dat wachten op de perfecte hoeveelheid én kleur sneeuw, dat duurde soms weken.

“I needed a lot of snow falling. This created a special atmosphere in the photographs, a kind of … very diffused light.”

Danila Tkachenko

 

© Danila Tkachenko // Een vliegtuig dat verticaal kan opstijgen. Er zijn er twee van gemaakt in Rusland, waarvan er één is gesneuveld toen die werd vervoerd.

© Danila Tkachenko

 

Menselijke maat

Hierboven zie je de grootste dieselonderzeeboot die ooit is gemaakt. Iedere foto toont enkel het object – zonder enige context. Het is daarom lastig zoeken naar de menselijke maat. Hoe groot zijn deze objecten? Alleen het hekje bovenop de onderzeeër verraadt enige menselijke afmeting.

 

An antenna built for interplanetary connection. The Soviet Union was planning to build bases on other planets, and prepared facilities for connection which were never used and now lie dormant.

© Danila Tkachenko

 

Praten met andere planeten

Deze antenne werd gebouwd voor interplanetaire communicatie. De Sovjet-Unie was voornemens om faciliteiten te bouwen op andere planeten. En daarmee moest natuurlijk worden gecommuniceerd. De antenne staat klaar voor gebruik. Maar er valt niks te communiceren.

 

Danila Tkachenko Restricted Areas 4

© Danila Tkachenko

 

Verticaal opstijgen

Een amfibisch vliegtuig dat verticaal kon opstijgen, de Bartini Beriev VVA-14. Er zijn er maar twee van gebouwd. Eentje is neergestort. De ander (deze) heeft 100 vlieguren gemaakt.

“I feel like I am an archeologist encountering the traces of a past civilisation in order to understand the reasons why we create these objects.”

Danila Tkachenko

 

Danila Tkachenko Restricted Areas 8

© Danila Tkachenko

 

Wetenschapperstad

De wetenschappers die al deze dromen moesten waarmaken, woonden in bovenstaande gebouwen. Het stadje waarin dit stond werd bevolkt door biologen.

 

Danila Tkachenko Restricted Areas 9

© Danila Tkachenko

 

Ondergrondse radioactiviteit

Dit bouwwerk – waarvan slechts het topje is te zien – volgde na de kernenergieramp in Chernobyl. Het omsluit ondergronds de nucleaire reactor met daarin 200 ton radioactief corium, 30 ton radioactief stof en 16 ton besmet uranium en plutonium. Inmiddels lekt het hele gebeuren behoorlijk en is men druk met het bedenken hoe dit bouwwerk op een veilige manier kan worden gerenoveerd. Het gebouwtje op bovenstaand beeld sluit een schaft af van 4 kilometer diepte.

 

Fotografie en wetenschap

Interesse in meer van dit soort onheilspellende fotoseries? Kijk dan ook eens naar het werk van Yann Mingard. Hij legde vast hoe de mensheid zich klaarmaakt voor een atoomaanval.