Bij ieder museumbezoek vraag ik het me even af: wat is er gezegd, besloten en gedaan vóórdat deze foto’s hingen? Hoeveel discussie is er geweest bij het bepalen van de kleur van de muren? Het MoMA geeft antwoord hierop; ze laten je meekijken als ware je een vlieg aan de muur.
Musea zonder geheimen
Musea betrekken hun bezoekers steeds meer bij alles wat er áchter de schermen gebeurt. Zo bouwt museum Boijmans van Beuningen een levensgroot depot waar straks iedereen kan zien wat het museum allemaal heeft liggen. Het Nederlands Fotomuseum geeft talloze rondleidingen in de vrieskoude depots waar foto’s niet zo snel vergaan als onder normale omstandigheden.
En het MoMA publiceerde dus onlangs acht korte afleveringen waarin je ziet hoe een tentoonstelling tot stand komt. Iedere aflevering van At the Museum duurt een behapbare 10 minuten. Je kijkt mee met de instructies bij het uitpakken van de stukken, hoort overpeinzingen bij kleurkeuze op een muur en begluurt de exposerende fotograaf die foto’s maakt van zijn eigen werk. Dat alles zonder voice-over en zonder enige interactie met de mensen die aan het werk zijn. Je kijkt mee over hun schouder. De beelden kabbelen voort, het oordeel is aan jou.
Er zitten lachwekkende stukken in waarin alle clichés over kunst in rap tempo worden bevestigd. Maar wat je vooral ziet is een hoop gesjouw, geklus en gedoe met waterpassen. Kunstwerken zijn vaak onhandige objecten die pas weer iets heiligs krijgen zodra ze op hun plek hangen.
Stephen Shore in beeld
Echt interessant vond ik het worden zodra de opbouw van een tentoonstelling van fotograaf Stephen Shore het onderwerp werd, dat gebeurt in twee afleveringen. In aflevering 6 wordt zijn werk uitgepakt.
Aflevering 8 draait volledig om Stephen Shore en de invulling van zijn tentoonstelling.
Gratis fotocursus van het MoMA
Het MoMA profileert zichzelf graag als autoriteit op het gebied van fotografiekunst. Dan helpt het natuurlijk als je een gratis fotografiecursus aanbiedt via online leerplatform Coursera. Begin er alleen aan als je een flinke brok tijd hierin wil investeren: je krijgt flink wat leeswerk (50 pagina’s per week), afgewisseld met korte videocolleges. Maar het is de (tijds-)investering waard: zelfs anderhalf jaar later gebruik ik de in die cursus opgedane kennis nog. Een aanrader! Klik hieronder voor meer achtergrondinformatie en de link naar de gratis cursus.