Eeneiïge tweelingen horen hun hele leven lang dat ze zo ontzettend veel op je broer danwel zus lijken. Lijkt mij eindeloos vermoeiend. Alma Haser geeft daar een andere draai aan. Ze maakte letterlijk een puzzel van beide personen en wisselde de helft van de stukjes om. De kijker mag zelf uitzoeken welk stukje bij wie hoort.
Puzzelen
De Duitse fotografe Alma Haser maakte eerst twee losse portretfoto’s van de tweeling. Die printte ze vervolgens als een puzzel van 500 of 1000 stukjes. Doordat ze de helft van de puzzelstukjes uit het gezicht verwisselde met elkaar, is het resultaat een vervreemdend zoekplaatje.
Beter kijken door een puzzel
De fotografe heeft niet erg haar best gedaan om de tweeling exact hetzelfde te laten kijken. Zo zie je de twee mannen hieronder een licht afwijkende pose hebben. Bovendien lijkt niet íeder puzzelstukje uit hun gezicht verwisseld. Ik zit bijna met mijn neus in het scherm om te kunnen zien wat er nu verwisseld is en wat niet. Daardoor zie ik veel meer details dan als ik een normale afbeelding van hen had ik gezien. Haser leert mij dus beter kijken naar tweelingen.
Ook de rest van de puzzel verwisselen
Na enige tijd verwisselde Haser niet alleen de puzzelstukjes in het gezicht, maar ook die van de rest van de puzzel. Het resultaat zie je in de foto boven dit artikel, en in de twee foto’s hieronder. Het maakt de foto’s nog een tikkie abstracter, je vraagt je zelfs even af of je wel naar een foto kijkt.
Over jezelf moeten herhalen
Haser maakte eerder een serie getiteld I always have to repeat myself. En dat is dus wat er gebeurt als je een tweeling bent; telkens weer vertellen in hoeverre je wel of juist niet lijkt op de ander.
Die voorgeprogrammeerde antwoorden hebben we trouwens allemaal. Op de vraag wat ik heb gestudeerd (klinische neuropsychologie) volgt steevast de opmerking hoe ik daarmee in hemelsnaam bij een dealer van grote scheepsmotoren terecht ben gekomen. Waarop ik dan mijn standaard riedeltje opdreun. Alma Haser maakte van dat riedeltje een visueel equivalent:
Conceptuele fotografie
Ik heb doorgaans niet zoveel op met conceptuele fotografie. Maar voor Alma Haser maak ik een uitzondering. Het werk dat zij maakt is namelijk niet zó ver afgedwaald van de realiteit dat ik er geen gevoel meer bij heb. Op deze wijze vind ik het zelfs leuk!