Fotobewerking in de toekomst: geen photoshopgedoe meer

Stel, je hebt een foto waarin een hoop data mist. Je moet flink met Photoshop in de weer om dáár nog wat van te maken. De techniek schrijdt echter voort: er is nu een programma dat – uit het niets – gewoon weet wat er op die lege plekken had moeten staan. Klinkt een beetje als hekserij. 

Sjoemelen met bewerkte foto’s

De komst van Photoshop in 1990 maakte het de mens makkelijker om de waarheid te liegen met foto’s. Voor die tijd gebeurde het óók, maar was het een stuk ingewikkelder. Zie hieronder een voorbeeld waarop Goebbels vakkundig is weggepoetst op de rechterfoto.

Inmiddels lijkt het erop dat zelfs Photoshop-skills niet langer noodzakelijk zijn om je foto’s een heel andere waarheid mee te geven.

Ogen uit het niets

In onderstaand filmpje zie je een aantal voorbeelden van een programma dat een foto met witte vlakken zelf aanvult tot de foto weer klopt. De eerste paar voorbeelden zijn aardig, maar niet heel indrukwekkend. Immers, als je in Photoshop een lantaarnpaal wilt verwijderen, kan het programma op basis van de omgeving vrij aardig voorspellen wat er áchter die lantaarnpaal zou moeten zijn.

Maar dit programma kan meer: schotel het een vrouw voor zonder ogen en het weet als vanzelf dat daar ogen moeten zitten. Die ogen máákt het programma dan ook, gewoon van een bergje pixels. Waar haalt het die wijsheid vandaan?

Eerst maar eens zien hoe dat er precies uit ziet, dat Image Inpainting for Irregular Holes Using Partial Convolutions zoals de onderzoekers van NVIDIA het zelf (niet zo sexy) noemen:

Wat het verschil is met Photoshop

Photoshop vult ‘lege’ pixels in op basis van wat er in de foto zelf te zien is. Het programma van NVIDIA kan dat ook, maar maakt daarnaast gebruik van kennis die het heeft opgedaan bij het ‘zien’ van tienduizenden andere foto’s.

Zelflerend neuraal netwerk

Het programma is een zelflerend neuraal netwerk. Maar wat heeft dat neurale netwerk zichzelf dan precies geleerd? Onderzoekers hebben het netwerk gevoed met ruim 55.000 verschillende gaten – of beter gezegd: maskers. Die maskers zijn op te delen in 6 categorieën, variërend in grootte:

Bijzonder aan deze nieuwe techniek is dat de omvang en vorm van de ‘gaten’ in de foto er niet te doen: het is in staat zelfs gaten op te vullen zo groot als het meest rechtse blokje.

Wat je ermee kunt

Zelf ga je natuurlijk niet kunstmatig witte vlakken toevoegen aan je foto om ze vervolgens op te laten vullen met bijna identieke pixels. Tenzij… de huid van de geportretteerde vol pukkels of rimpels zit. Of als je dingen in je foto weg wilt halen danwel toe wil voegen. Daar hoef je dan dus geen Photoshop expert meer voor te zijn. Iedere amateur kan met zijn muis grofweg aangeven wat er moet worden verwijderd / veranderd. Het neurale netwerkje doet de rest. Op dit moment is het programma nog geen kant-en-klare software, maar kan volgens NVIDIA wel snel worden geïmplementeerd in bestaande fotobewerkingssoftware zoals Photoshop.

Foto-editen in de toekomst: geen foto meer nodig?

Er is natuurlijk nog veel meer gaande op dit vlak. Zo maakt Microsoft het nog bonter: hun drawing bot maakt op basis van tekst zeer accurate beelden. Zoals een vogeltje dat vrij summier wordt omschreven:

Ook Microsoft maakte gebruik van een zelflerend neuraal netwerk dat een flinke berg afbeeldingen plus ondertitels te verstouwen heeft gekregen. Het resultaat is dat het inmiddels een aardige vocabulaire heeft opgebouwd en nu dus in staat is vrij veel correcte beelden te genereren.

Meer fotografie in de toekomst

Kortom, het bewerken van beeld wordt steeds gemakkelijker; dat past in de trend die al decennia aan de gang is. Door dat toenemende gemak, wordt er op steeds grotere schaal gelogen in foto’s. Of – positiever gezegd – een andere werkelijkheid toegevoegd aan een bestaand beeld. Werkelijkheid en fictie worden dus gemengd tot een resultaat dat niet bestaat, maar steeds lastiger van echt is te onderscheiden.

En als we het toch over de toekomst hebben: niet alleen old school urenlang editen is van voorbijgaande aard; ook het beslissende moment in fotografie bestaat straks niet meer. Wil je tot die tijd toch nog even gauw dat moment zelf onder de knie krijgen, lees dan deze 6 tips hoe je dat kunt doen.