Je gebruikt ‘m zeker drie keer per dag. Je maakt er een vieze chaos van of je bent een fervent bakjesliefhebber. Jouw koelkast zégt wat over je, al ben ik daarover nog in lichte ontkenning. Dat komt misschien omdat mijn koelkast niet uitstraalt wat ik wil dat ‘ie uitstraalt. Wat misschien ook weer iets over mij zegt…
Mijn koelkast is al jaren een blinkende leegte in mijn bestaan. Alleen het middelste plankje vul ik met wat voedsel dat – zo lijkt het – altijd tegen de houdbaarheidsdatum aanschurkt. De rest van de koelkast krijg ik simpelweg niet gevuld. In ieder geval niet voor mezelf.
Want als er vrienden komen eten, dan zit ‘ie tjokvol met mooi, vers voedsel. De dagen erna staan er – heel georganiseerd – bakjes in met de overblijfselen van zo’n etentje. De inhoud van die bakjes gooi ik een week later in de prullenbak. Ik vergeet ze. De schimmels vergeten die bakjes nooit, trouwens (en daar heeft dan weer een andere fotograaf een fotoserie van gemaakt).
Kortom, een koelkast managen, ik vind het een vak apart.
Hoe het ook kan
Hoe confronterend was het dus om enige maanden geleden kennis te maken met de koelkast van mijn vriend. Een oase van verse groentes, gekoelde witte wijn, Franse kaasjes en zelfgemaakte soep. Er lagen avonden gezelligheid in die koelkast. Dat wilde ik ook!
Maar het lukt me nog steeds niet.
Des te fijner is het om te zien dat ik niet de enige ben.
Gewoontes
Sandra Junker fotografeert koelkasten overal ter wereld. Haar project loopt nog steeds; als ze ergens komt, moet de koelkast open en de inwoners gefotografeerd. Haar beelden zijn een voyeuristisch inkijkje in iemand anders zijn gewoontes. Soms zie je een bevestiging van je eigen vooroordelen. De foto boven dit artikel is daar (voor mij) een voorbeeld van. Een langharig type, zittend in lotushouding met een voorraad broccoli in zijn koelkast die ik in 3 jaar tijd ternauwernood consumeer.
Hetzelfde maar dan anders
Paula Zucotti maakt van hetzelfde principe gebruik in haar serie Everything we touch. Alleen kijkt zij niet in de koelkast, zij richt zich op wat uiteenlopende personen allemaal aanraken op één dag. Dat legt ze dan allemaal bij elkaar en maakt er een foto van. Ook dat geeft een boel prijs over wie je bent (of over wie je wil zijn…).