Het MoMA heeft een immens foto-archief. En bizar veel kennis over die foto’s. Het leuke is: ze doen hun best om dit zoveel mogelijk te delen, ook met mensen die niet in NY wonen. Onlangs beantwoordde Sarah Meister – Director of Photography – vragen van mensen overal ter wereld. Gewoon op Youtube. Gaat dat zien!
Koude archieven
De huidige director of photography van het MoMA is mediageniek. Ze praat gemakkelijk en – in tegenstelling tot veel Amerikanen – ze zégt ook echt wat. Haar zinnen hebben inhoud. Meister neemt de kijker mee de archieven in. Die zijn overigens best fris (15 graden) omdat kou vertragend werkt op chemische processen. En die chemische processen wil je het liefst stil zetten, anders blijft er niks over van de foto’s die er liggen.
Tip: lees de teksten als laatst
Sarah Meister beantwoordt 45 minuten lang vragen van kijkers. Sommigen willen graag een bepaalde foto zien, anderen zijn nieuwsgierig naar hoe Meiselas een fototentoonstelling bezoekt. En of ze tips heeft daarvoor. Ik onderschrijf haar insteek van harte: sla de introductietekst en de tekst bij de bordjes over. Loop rond en observeer. Wat zie je? Hoe is de tentoonstelling ingericht? Zie je een rode draad in het werk? Pas daarna ga je lezen. Als je het andersom doet, kun je niet meer onbevooroordeeld kijken. Iets waar ik zelf ook al eens over schreef: een pleidooi tegen overloos gewauwel op bordjes bij foto’s.
Nog een tip: kijk maar naar 3 foto’s
Van musea word ik ontstellend moe. Ik blijk niet de enige te zijn, er zijn hele studies naar gedaan. In aansluiting daarop heeft Meister een goede tip: kies slechts 3 foto’s uit in een tentoonstelling en bekijk deze met volle aandacht. Dat werkt niet alleen prima wanneer je wordt overvallen door moeheid, maar ook als je met kleine kinderen naar het museum gaat. Of met iemand die met grote weerzin met jou meegaat – om wat voor reden dan ook.
Gratis fotografiecursus
Het Museum of Modern Art in New York heeft al sinds 1940 een fotografie-afdeling. Het museum liep toen al voorop op het gebied van fotografie. Nog steeds zijn ze onderscheidend, maar dan vooral op het gebied van het delen van hun kennis en expertise. Het gaafste voorbeeld daarvan vind ik de online cursus die ze aanbieden via Coursera: Seeing through Photographs. Gratis. Je bent dan 6 weken onder de pannen en moet zelf flink aan de bak. Je bekijkt mini-colleges, leest artikelen (zo’n 30 pagina’s per week) doet na iedere week een examen en je sluit de cursus af met een essay. Bekijk hieronder de teaser voor de cursus:
Kijk online naar oude tentoonstellingen
Dan nog een laatste enthousiaste MoMA-tip: ze hebben recentelijk al hun oude tentoonstellingen online gezet. Hier kun je eindeloos ronddwalen in hun archief. Zo kun je bijvoorbeeld met terugwerkende kracht de wereldberoemde expositie Family of Man gewoon nog eens bezoeken.