Tip 46: Hoeveel moet je voor een foto betalen?

De kunstfotografiewereld fascineert me. Vooral vanwege de schofterige prijzen die men (soms) vraagt voor een foto. Maar ook om het gedoe over wat nu precies ‘vintage’ is. Er wordt, kortom, wat afgesjoemeld in de fotografie. Maar hoe kom je er nu achter wat een redelijke prijs is voor een foto? Ik heb het antwoord gevonden. 

Your Daily Photograph

Enige tijd geleden stuitte ik op de site Your Daily Photograph. De site zelfs is niet veel soeps; je vindt er alleen een mogelijkheid om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Enfin, dat deed ik.

Iedere dag ontvang ik nu een mailtje met daarin twee foto’s. Inspirerend, maar wat het écht leuk maakt, is dat je die foto’s kunt kopen. En dat de prijs erbij staat, plus additionele informatie. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

En dan zie je dus wat belangrijk is om te weten als je een foto koopt. Namelijk de datum van de foto én de printdatum. Een vintage foto is volgens hen:

 “Printed within one year of when the photograph was taken”

Dat is dus niet het geval met de foto van Andre Kertesz hierboven.

Ik kom een hoop bekende beelden tegen in mijn inbox. Zoals de foto hieronder, waarover destijds een levendig dispuut ontstond: is de foto wel of niet geënsceneerd? Zie hier mijn artikel daarover.

Prijzen van foto’s

De kosten van een foto zijn vaak een goed bewaard geheim. Ik bezoek veel fotografiebeurzen; zelden hangt het prijskaartje open en bloot naast het werk in kwestie. Nee, daarvoor moet je de galeriehouder achter zijn Apple laptop vandaan trekken, die dan met lichte tegenzin een catalogus tevoorschijn tovert en je haarfijn uitlegt dat je dit werkje beter nú kunt kopen, want de editie van 5 wordt met iedere verkochte print duurder.

Marginale kosten

Ik heb nog nooit een foto gekocht. In mijn (zeer directe) omgeving heb ik er regelmatig een discussie over. Daarin valt dan altijd de term marginale kosten (wiki). Dat is – simpel gezegd – de kosten die je moet maken om één extra exemplaar van een product te maken. Bij een foto zijn dat dan de kosten van de daadwerkelijke afdruk. Niet bijzonder veel geld zou je zeggen. Maarrrr… kunstfoto’s worden juist dúúrder naarmate er meer van worden verkocht. Dat komt omdat ze kunstmatige schaars worden gehouden (middels gelimiteerde edities). Peter Lik vaart er wel bij, hij harkt miljoenen binnen door dit schaarsteprincipe uit te buiten (meer een slimme ondernemer dan een fotograaf, mijns inziens).

Ook onbekende fotografen

Nog even over Your Daily Photograph: het is niet alleen een podium voor gevestigde fotografen. Ook jonge fotografen komen aan bod. Af en toe kun je zelf foto’s insturen die passen bij een thema. Een selectie daaruit wordt vervolgens te koop aangeboden in de dagelijkse mail. En zo stuitte ik ineens op de foto van Simona Bonanno. Met haar volgde ik destijds een workshop van Alex Webb in Rome.

 

Kortom, wil je een gevoel krijgen bij prijzen van foto’s, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je meer lezen over welke vragen je een galeriehouder moet stellen, lees dan dit artikel.

NB: dit is geen gesponsord bericht, ik deel enkel dingen die ik oprecht leuk vind en zelf gebruik 🙂