Wat te geven? Tijdens kerst is die vraag inmiddels prangender dan waartoe zijn wij op aard? Zelf pleit ik al jaren voor het afschaffen van cadeaus tijdens kerst (ik heb alles al), maar daarin sta ik vooralsnog alleen. Dus dan maar meegaan in de commerciële hausse. Hierbij 7 boeken over fotografie die leuk zijn om te geven. Gesorteerd op leeftijd.
Geen fotogear in dit lijstje
Internet staat momenteel weer bol van de lijstjes. Daar kan er nog wel eentje bij. Geen generieke top zoveel, wel een lijstje met fotoboeken opgedeeld per leeftijdsrange. Met als gemene deler dat de ontvanger er beter door leert kijken.
Kortom, geen fotogear in deze lijst. Wil je tóch liever grootsch uitpakken en een camera onder de kerstboom leggen, hier schrijf ik over mijn huidige camera; een Fujifilm XT-2. Blij mee.
Enfin, van start nu. Te beginnen bij:
Van 0 tot 7 jaar: Schapen tellen | Hans van der Meer
Babies kunnen nog niet zoveel, behalve slapen. Maar soms lukt dat niet, en dan huilen ze bij voorkeur. Een passende remedie is dan om samen schapen te gaan tellen. Welnu, daar is een puik boek voor geschreven. Of eigenlijk: gefotografeerd, door Hans van der Meer.
Het boek bestaat uit foto’s van schapen. In de sneeuw. De regen. Soms achter elkaar verstoppend. Enfin, het zijn leuke zoekplaatjes waarbij de kunst is om het juiste aantal schapen te raden. Of gewoon ernaar te turen.
Hebben? Je vindt ‘m hier. Hans van der Meer heeft trouwens ook een briljant boek gemaakt voor volwassenen; Uit voorraad leverbaar. Dat zit tjokvol straakmeubilair waar fantasieloze gemeenteambtenaren onze vinexwijken en stadsharten mee opvullen (hier vind je mijn artikel daarover).
Van 8 tot 12 jaar: Seeing Things | Joel Meyerowitz
Toen ik dit boek zag, vond ik het jammer dat ik het zelf niet op 11-jarige leeftijd heb kunnen lezen. Had zomaar gekund dat ik direct daarna al zou zijn gegrepen door fotografie. Fotograaf Joel Meyerowitz vertelt aan de hand van bekende foto’s wat er te zien valt, hoe de fotograaf dat heeft gedaan en hoe je daar zelf mee aan de slag kunt. En dan is het ook nog eens mooi vorm gegeven. Hier te koop.
Van 13 tot 100 jaar – The Family of Man | Diverse fotografen
Voor een eerste aanraking met documentaire fotografie, is dit een mooi startpunt. The Family of Man is de boekvorm van de gelijknamige tentoonstelling uit 1955, samengesteld door Edward Steichen. Dit is geen fotoboek van één fotograaf, maar van bekende en amateurfotografen over de hele wereld. De losse foto’s zijn goed, maar vooral de cadans tijdens het bladeren blaast je omver. Het verhaal van één leven – ons leven – wordt verteld middels honderden levens. De pieken, de dalen, het leven geabstraheerd tot 503 foto’s. Je ziet honger, eenzaamheid, verliefdheid, frustratie, concentratie.
Hier schreef ik al eens over de tentoonstelling die inmiddels op de Memory of the World lijst van UNESCO staat. Het boek kun je hier kopen.
Van 19 tot 100 jaar: Photobooth – A Biography | Meags Fitzgerald
Dit is strict genomen geen fotografieboek, maar een boek over iemands’ obsessie met pasfotohokjes. Meags Fitzgerald heeft duizenden foto’s gemaakt in zulke hokjes. Een pasfoto is eigenlijk de voorloper van de hedendaagse selfie. Het boek dat Fitzgerald erover schreef en tekende is een visueel pareltje. Het is een biografie én een historisch document van een fenomeen dat in zeer korte tijd uit het straatbeeld verdween. Je koopt het boek hier. Of als je er eerst meer over wilt lezen, klik je hier.
Van ~ 20 tot 100 jaar: The Photographer’s Playbook | Diverse fotografen
De Photographer’s Playbook is bepaald geen praktische handleiding. Wel is het een leidraad voor mensen die meer willen fotograferen, maar geen idee hebben wat dan precies. Het boek bevat 307 originele opdrachten die je enthousiasmeren om zelf aan de slag te gaan. Iedere opdracht is geschreven door weer een andere (meestal bekende) fotograaf. Hier te koop. Of lees eerst mijn artikel over het boek.
Van ~ 30 tot 100 jaar: Hold still | Sally Mann
Sally Mann kan zowel fotograferen als schrijven, zoveel was me duidelijk na het lezen van Hold Still met als ondertitel a memoir with photographs. Het boek laat je meedeinen op haar leven als fotografe. Ze onderzoekt haar jeugd aan de hand van vergeelde foto’s en beschrijft de turbulente periode waarin haar foto’s zwaar werden bekritiseerd; ze publiceerde foto’s van haar jonge kinderen terwijl ze speelden op de boerderij – zonder kleren aan. Destijds maakte de media gehakt van haar. Het boek bestaat uit tekst, afgewisseld met tientallen foto’s.
Hebben? Hier vind je Hold Still.
Voor dementerenden – Photographic Treatment | Laurence Aëgerter
Dementerende mensen zien de wereld in stukjes. Een giftig eiwit nestelt zich op de buitenste hersenlaag waardoor de communicatie tussen die hersendelen steeds lastiger wordt. Wat resulteert is een steeds kleiner wordende gefragmenteerde werkelijkheid. Laurence Aëgerter probeert juist om de stukjes die nog wél werken, aan te spreken middels haar boek Photographic Treament.
Ze combineert twee foto’s die schijnbaar ongerelateerd zijn, maar visueel toch zeker overeenkomsten vertonen. En dat geeft ruimte voor vrijelijk associëren, ook (of juist) voor demente mensen. Het boek vind je hier. Meer informatie over de achtergrond en de wetenschappelijke basis ervan hier.
NB: Ik doe niet aan sponsoring, sluikreclame of steekpenningen. Mijn tips zijn gewoon mijn tips. Wel krijg ik een percentage van de prijs als jij een boek koopt via een link op mijn website (de prijs blijft voor jou hetzelfde). Wil je dat liever niet, gebruik dan niet de link op mijn site maar zoek het boek zelf even op 🙂