Vuurvliegjes zijn in Nederland een exotisch fenomeen terwijl ze in New York met miljoenen de zomer aankondigen. Reden voor Mauney om – als het zover is – iedere avond die vliegjes vast te leggen, met idioot lange sluitertijden.
Mauney is een nuchter type; hij fotografeert de vliegen na zijn werk, puur ter ontspanning. Je kunt best wat diepere lagen verzinnen bij zijn vuurvliegfoto’s, maar daar is Mauney wars van:
“They are stunningly beautiful. And alien, even though they’re not. I could spin a yarn of artspeak bullshit miles about them. But that would seem to me to do them a great disservice.”
Lange sluitertijden
De beelden die je hier ziet zijn samengesteld uit 40 tot 400 verschillende foto’s. En die hebben dan weer elk een sluitertijd van tussen de 15 en 60 minuten. Mauney spendeert dus ‘s avonds heel wat uren buiten.
Beleven of vastleggen
Ervoor kiezen om te fotograferen, betekent soms dat de ervaring zelf aan je voorbij gaat (lees hier waarom je af en toe even niet moet fotograferen). Van de tweestrijd heeft Mauney echter geen last met zijn vuurvliegjes:
“As a human, a photographer, and a parent, I often have to choose between experiencing something or recording it.
But this subject matter, because of the extended timeframes involved, actually allows you to do both on a pretty deep level.”
~ Pete Mauney via Chronogram
Tinder voor vliegjes
Welke functie heeft het licht van die vliegjes eigenlijk?
Bij de meest voorkomende soort zie je vooral het lichtsignaal van het mannetje. Vrouwtjes houden hun lampje uit en kijken minzaam naar de lichtshow die zich voor hen afspeelt. Ze swipen het gros naar links (á la Tinder) en pas als ze een vuurvliegventje de moeite waard vinden, lichten ze zelf op waarna er een match ontstaat. Puur op uiterlijk gebaseerd dus, net als Tinder.