Ik vroeg me ineens af: wat is er dit jaar op fotografisch gebied eigenlijk te doen? Waar moet ik heen, wat moet ik zien? Enfin, als ik het toch uitzoek, kan ik het net zo goed delen. Inclusief tips van tentoonstellingen waar ik al geweest ben en waar jij ook zéker nog even heen moet.
Er zijn twee Nederlandse fotomusea waarvan ik geen tentoonstelling mis. Omdat hun selectie mij meestal aanspreekt, en omdat beide musea voor mij op 5 minuten fietsafstand liggen (afhankelijk van in welk huis ik mij bevind). Ook niet onhandig. Dus ik begin met die twee:
Nederlands Fotomuseum – Rotterdam
Robert F. Kennedy Funeral Train – The people’s view | 26 januari – 12 mei
Rein Jelle Terpstra maakte een visuele reconstructie van de zogenoemde funeral train. Dit was de trein die op 8 juni 1968 het stoffelijk overschot van de vermoorde Robert F. Kennedy (RFK) van New York naar Washington D.C. vervoerde. De tentoonstelling toont de happening langs het traject waar het volk hun laatste groet uitbracht. Zo zie je bijvoorbeeld een wandinstallatie met door Terpstra gevonden snapshots van die laatste treinreis.
Hier lees je er meer over.
Ed van der Elsken in Kleur | Lust for Life | 24 mei – 6 oktober 2019
Deze tentoonstelling is het resultaat van een jarenlang renovatieproject. De foto’s van Ed van der Elsken lagen namelijk jarenlang in zijn eigen huisje aan de dijk. En dat huisje was vochtig. Derhalve schimmelde de boel langzaam weg in de depots van het Nederlands Fotomuseum. Het museum begon een grootscheepse actie waarbij het publiek zelf een foto kon redden door 5 euro te betalen. Mocht je dat allemaal hebben gemist: lees dan dit artikel dat ik eerder hierover schreef.
Hier kun je meer informatie vinden over de tentoonstelling zelf.
Fotomuseum Den Haag
Lauren Greenfield | Generation Wealth t/m 3 februari 2019
Dit is een tentoonstelling waar je vol verbazing doorheen wandelt; de vulgaire rijkdom spat van de muren af. Ik schreef eerder al een artikel over haar omvangrijke oeuvre. Tot 3 februari nog te zien in Fotomuseum Den Haag.
Erwin Olaf | 16 feb – 12 mei 2019
Gek eigenlijk, ik ben groot fan van Erwin Olaf maar kom nu tot de ontdekking dat ik nog nooit over zijn werk heb geschreven. Nouja, binnenkort is er dus een overzichtstentoonstelling te zien. Een mooie aanleiding voor mij om eindelijk eens wat over hem te schrijven…
Het Nationaal Archief
Face to Face | t/m 3 februari 2019
Ha, mijn meest recente ontdekking: in het Nationaal Archief in Den Haag vind je soms óók fototentoonstellingen. Niet gek als je bedenkt dat daar ruim 15 miljoen foto’s liggen. De huidige tentoonstelling heb ik al bezocht en kan ik van harte aanbevelen.
Wat je ziet zijn telkens twee portretten van bekende mensen. Het zijn geen voor de hand liggende combinaties. En juist daardoor leer je meer over de geschiedenis van beide personen. Het leuke is dat ze – als Nationaal Archief – extra archiefmateriaal kunnen toevoegen waardoor het verhaal completer wordt. Hier lees je er meer over.
Andere fotomusea
Er zijn nog meer fotomusea natuurlijk. Maar daar ga ik alleen heen zodra ik in de buurt ben, of de tentoonstelling mij bijzonder aanspreekt. Hier vind je hun agenda’s voor het komende jaar.
De grenzen over
Er is ook nog een boel te beleven buiten de landsgrenzen. De twee buitenlandse fotografie-evenementen waar ik sowieso heen ga dit jaar:
1. Rencontres de la Photographie in Arles, Frankrijk (lees hier wat dat is en waarom je er ook heen moet). Het gebeurt allemaal in de openingsweek van het festival, deze valt in de eerste week van juli dit jaar. Daarna kun je de tientallen tentoonstellingen nog bezichtigen in juli en augustus.
2. Paris Photo, in Parijs dus. De kunstbeurs voor de rijken. Vergaap je aan idiote prijzen en de eindeloze hoeveelheid galerieën en bekende fotografen die er rondlopen en signeren. Te zien van 7-10 november 2019.
Eerder maakte ik al eens een lijstje met festivals die je ooit moet bezoeken. Dus wil je meer inspiratie dit jaar, lees dat dan even door.