We zijn aanbeland bij deel 3 van de fotografie-oefening. Nu kun je dus eindelijk lezen waarom je je archieven moest induiken, een lijst moest maken van 25 categorieën en deze op volgorde van importantie moest zetten. Hierbij de ontknoping!
Heb je bovenstaande stappen (nog) niet doorlopen? Doe dat dan eerst. Hier vind je deel 1, en hier deel 2.
De ontknoping
Haal je lijst erbij en kijk naar de top 5 categorieën die je hebt benoemd. Dit zijn voor jou de meest belangrijke elementen in fotografie.
Kijk nu naar alle categorieën eronder en zeg ze gedag.
Deze ga je namelijk geen aandacht meer geven. Wil je beter worden in iets, dan moet je focus aanbrengen en je niet laten afleiden door bijzaken. De lijst onder je 5 categorieën zijn bijzaken. Alle energie die je daarin stopt, leidt af van je eigenlijke doel.
Het oorspronkelijke idee staat omschreven in het boek Grit, en komt bij investeerder Warren Buffet vandaan. Hij vroeg aan zijn piloot om en lijst te maken met daarop 25 dingen die hij in zijn leven wil bereiken. Daarna moest de piloot zijn top 5 omcirkelen.
Vervolgens vroeg Buffet; wat ga je doen met de andere 20 doelen? De piloot antwoordde dat zijn top 5 de eerste focus heeft, maar dat de overige twintig direct daarna volgen. Die doelen krijgen tussentijds aandacht. Ze zijn niet urgent, maar hij wilde ze wel proberen te halen.
Buffet meldde daarop:
‘No. You’ve got it wrong, Mike. Everything you didn’t circle just became your Avoid-At-All-Cost list.
No matter what, these things get no attention from you until you’ve succeeded with your top five.’
Veel fotografen willen alles kunnen
Veel (hobby-)fotografen willen alles kunnen; landschap, stedelijk, portret, macro, etc.. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar wel als je écht goed in iets wil worden. Er zijn nu eenmaal weinig mensen die over de hele linie consistente kwaliteit kunnen leveren. Goed in iets worden vereist een flinke tijdsinvestering. Henri Cartier Bresson zei het al:
“Your first 10.000 photographs are your worst”
Als je vervolgens ook nog eens 10.000 totaal verschillende soorten foto’s neemt, duurt het nóg langer totdat je er wat van bakt.
En op dat punt zit ik nu. Ik wil graag écht goed worden en een eigen, herkenbare fotografische stijl hebben. De huidige mix aan straatfotografie, stedelijk landschap, lukrake foto’s en geënsceneerde foto’s tellen op tot een allegaartje zonder enige lijn.
Ik moet dus kiezen voor mijn top 5 en de rest actief vermijden.
De reden om dit spel in 3 delen op te knippen is wellicht nu ook helder: als je vantevoren weet dat je actief 20 categorieën moet vermijden, had je de lijst waarschijnlijk anders ingevuld. Zo had ik er bijvoorbeeld macrofotografie bij gezet. En portretfotografie. Die geef ik namelijk al helemaal geen aandacht, dus kost het me ook niks om ze te vermijden. Maar het actief vermijden van onderwerpen die ik wél fotografeer, doet een beetje pijn. Maar het zijn afleidingen van waar ik écht goed in wil worden en waar ik dus al mijn tijd in moet stoppen. Met als resultaat (hopelijk) een stijgende leercurve.
Disclaimer
Natuurlijk hoef je een mooie fotokans van een buitencategorie niet te laten schieten als deze voor je neus plaatsvindt. Maar ga geen dagdelen inplannen om een lieveheersbeestje te fotograferen terwijl macrofotografie niet in je top 5 staat. Focus en bewust keuzes maken – daar gaat het om.
Veel fotografieplezier!
NB: Inspiratie voor dit drieluik vond ik bij The Online Photographer