Vroeger was de wereld zwartwit. Althans, zo kénnen we ‘m, omdat fotografie nog niet beschikte over een kleurenpalet. Maar door de voortschrijdende wetenschap kunnen we nu ook zélf zwartwit omzetten in kleur. En dat lukt al heel aardig, bijvoorbeeld met je oude klassefoto’s.
Eerst even iets anders: al mijn (foto)boekentips staan nu online. Je vindt ze hier. Voor als je zin hebt om beter te leren kijken.
Handmatig inkleuren van foto’s
Algoritmes kunnen steeds meer, maar tot op heden leidde het automatisch inkleuren van zwartwitfoto’s nog niet tot indrukwekkende resultaten. Daarom wordt het kleuren van historische foto’s meestal nog met de hand gedaan. Ik schreef eerder over Sanna Dullaway, die dat dus doet, dagen achtereen. Bijvoorbeeld met de bekende foto van Dorothea Lange (Migrant Mother):
Algoritmes die de boel inkleuren
Die intensieve handenarbeid is op termijn waarschijnlijk niet meer nodig: de Singaporese overheid was onlangs namelijk hun zwart-witte verleden zat. En dus ging er een team aan de slag. Aan de hand van talloze foto’s in zowel zwartwit als in kleur, leerde een deep learning programma zwartwitte objecten kleur te geven (voor de nerds onder ons; hier vind je een veel uitgebreidere uitleg van de werking van dit programma).
Dat inkleuren lukt inmiddels zo aardig, dat het programma nu één maand online staat – zodat iedereen het kan gebruiken. Bij voldoende animo blijft de tool online staan.
Ziehier het vrij aardige resultaat van de foto van The Migrant Mother:
Het effect van een kleurenfoto
Waarom is er vraag naar ingekleurde zwartwitfoto’s?
Allereerst voelt een foto in kleur veel dichterbij. Een mens in kleur ziet er echter uit dan iemand met een grijs gezicht.
Een voorbeeld: in een ander artikel schrijf ik over de Terra Nova expeditie naar de Zuidpool. Daar maakte Herbert Ponting deze zwartwit foto:
En kijk dan eens naar de kleurenversie die ColouriseSG ervan maakte:
Die is best goed gelukt! Mijn ogen dwalen langer door het beeld en blijven hangen bij iedere kleurschakering. Er lijkt meer te zien, terwijl dat niet zo is.
Geloofwaardige kleuren
De makers van het programma vermelden expliciet dat zij geloofwaardige kleuren nastreven. Het is immers onmogelijk (althans, nu in ieder geval) om te weten wat de exacte kleuren waren in een zwartwitfoto. Het programma toont dus een kleurenfoto zoals het geweest zou kunnen zijn. De resultaten zijn vooral geslaagd voor foto’s waar mensen en natuurscènes op staan.
Zelf aan de slag
Uiteraard heb ik ook wat eigen foto’s in het programma gegooid. Zoals deze foto – die ik voor de gelegenheid even zwartwit heb gemaakt. Rechts het resultaat:
Tot slot mijn eigen kleurenversie:
Mijn eigen kleurenfoto wijkt iets af van die van het deep learning programma. Zo zijn de bomen niet zo groen en de lucht niet zo blauw. Maar mijn foto is ook maar een gooi naar hoe het werkelijk was. Want mijn camera gebruikte het Classic Chrome filter, en interpreteert er zelf dus ook lustig op los.
Zelf ook aan de slag?
Je kunt je eigen zwartwit foto’s hier uploaden.
UPDATE: het programma is inmiddels door de makers offline gehaald. Diverse lezers stellen mij vragen over dit programma. Ik schrijf er echter alleen over, het programma en de service bied ik zelf niet aan. Vragen hierover kan ik dus niet beantwoorden. Wat je natuurlijk wel kunt doen: zelf leren Photoshoppen, dan doe je dit in een handomdraai.
Offtopic: Hier vind je mijn favoriete boeken over fotografie en/of beter leren kijken.