In een week tijd zag ik twee bijzondere wolken; een nachtwolk en een rolwolk. Wanneer ik zoiets aan vrienden vertel wordt dat beantwoord met een ‘hmm’ en een ongeïnteresseerde blik. Op zo’n moment gebruik ik foto’s als bewijs en lesmateriaal. Want wolken zijn gaaf, dus kijken zul je!
De meeste mensen kijken zelden met aandacht omhoog. Wolken zijn een gegeven -niks bijzonders -, en al helemaal in Nederland, waar we zelden profiteren van een strakblauwe lucht. Maar voor buitenaardse wezens moet het toch een maf fenomeen zijn; witte, bewegende pluizebollen die als vanzelf ontstaan en weer verdwijnen.
Alleen; die buitenaardse wezens komen maar niet.
En dus leren wij niet om met andere ogen naar onze planeet te kijken. Tenzij je daarvoor zélf natuurlijk wat moeite doet (zie mijn andere artikel van deze week). Dan zie je zomaar ineens een rolwolk voorbij rollen.
Over hoe ik de rolwolk ontmoette
Ik had al veel over de rolwolk gelezen (in het boek The Cloudspotter’s Guide) maar er nog nooit eentje in het echt gezien. Tot vorige week, bij Cap de Creus in Spanje. De rotsachtige kust voerde mij en mijn vriend over wandelpaden. Althans, tot het moment dat we besloten een wandeling te volgen via Wikiloc, een app die erop voorstaat allerhande kant-en-klare wandelingen te verschaffen. Doch de route die wij aanklikten, leek te zijn geüpload door een hagedis. Pardoes moesten we ons buiten de paden begeven, muurtjes over en met onze blote benen zélf een pad banen door door welig tierende distelplanten en ander stekelig gespuis. Maarja, we hadden nu eenmaal die route aangeklikt, dus opgeven was geen optie.
Enfin, soms brengen rare fratsen je wel op het juiste moment op de juiste plek: ineens drong een rolwolk zich in alle glorie aan ons op. Ik was extatisch bij het aangezicht (ik rende erop af), mijn vriend iets minder (hij kwam rustig aangedrenteld). Maar na zo’n 20 minuten onafgebroken (gedwongen) staren wees ook hij uitvoerig naar wijzigingen in de vorm en omvang van deze rolwolk.
Hoe ontstaat een rolwolk?
Een rolwolk ontstaat wanneer koudere lucht in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. De koude lucht drukt dan de warme vochtige lucht omhoog, waardoor de vochtige lucht condenseert en er een wolk ontstaat. Een rolwolk kan kilometers lang zijn en rolt als het ware tegen de kust aan. Het lijkt op een golf, of een tornado op z’n kant.
De nachtwolk
Bij terugkomst uit Spanje was er nóg een wolkencadeautje. Ik las ergens dat er die avond grote kans was op nachtwolken. Nachtwolken ja, die zijn zeldzaam, dus nieuwswaardig. Ze kijken vanaf zo’n 80 kilometer minzaam op ons neer. Andere wolken tikken maximaal de 20 kilometer aan.
En wat gebeurt er als je ‘s nachts zó hoog hangt?
Juist ja, dan schijnt de zon gewoon op je. Dus waren deze wolken verlicht, midden in de nacht. Hence the name.
Moraal van dit verhaal? Kijk eens wat vaker omhoog. En leer wolkentypes uit je hoofd. Dat kan dan weer met dit boek.