Aan het einde van het jaar word je als vanzelf een beetje contemplatief – ik tenminste wel. 1 januari vóelt als een nieuw begin, een blanco vel papier. Nonsens natuurlijk, want iedere dag – nee, ieder moment is potentieel een nieuw begin. De tips in dit artikel zijn dus gewoon voor het moment dat jij echt echt écht aan de slag wil met fotografie.
Fotografie kost tijd en creativiteit. Je kunt natuurlijk lekker wachten tot de creativiteit komt aanwaaien, en dan pas tijd maken. Alleen: creativiteit of inspiratie komt liever langs als daar ruimte voor is. Die ruimte moet je zelf maken. Of, zoals Stephen King het zegt:
1. Hoe wil je eind 2020 terugkijken op je jaar?
Maar hoe zet je jezelf aan het werk? Door eerst eens goed na te denken over wat je wil bereiken aan het einde van 2020. Of, als je houdt van kortere tijdspannes: aan het einde van het eerste kwartaal. Of voor mijn part eind januari. Je begint dus met jouw einddoel in gedachten. Je mag nog best een beetje vaag blijven, concretiseren volgt later. Je doelen kunnen er zo uit zien:
Ik wil eind 2020:
- beter kunnen kijken in zwart-wit
- hebben gewerkt aan langdurige fotografieprojecten
- mijn werk hebben geëxposeerd
- hebben meegedaan aan fotografiewedstrijden
- tussen de 8.000 en 10.000 foto’s hebben gemaakt
- me hebben bekwaamd in analoge fotografie
- vaker naar musea zijn geweest
- een fotocursus hebben gevolgd
2. Categoriseer je einddoelen
Nu ga je kijken naar je lijstje doelen en categoriseer je deze. Het liefst gebruik je één woord per categorie. Hoe makkelijker te onthouden, hoe beter. Een paar voorbeeldcategorieën:
Fotograferen
Leren
Schrijven
Netwerken
Inspiratie
Zet ze nu op volgorde van prioriteit. Dit helpt je om later in het jaar – als blijkt dat je te weinig tijd vrijmaakt – dingen te schrappen.
3. Vertaal je einddoelen nu naar concrete acties per categorie
We hebben nu een mooi lijstje met einddoelen die allemaal binnen een categorie passen én die je op volgorde van prioriteit hebt gezet.
Nu mist alleen de hoe nog.
En daarvoor heb ik een excelsheet gemaakt die is opgedeeld per maand. In de groene rij zet je de categorie neer. Daaronder komen je doelen terecht, maar dan vertaald naar een concrete actie. Vervolgens plaats je een kruisje in de maand(en) waarin de actie moet worden uitgevoerd.
Bijvoorbeeld: het doel ‘ik wil vaker naar musea zijn geweest’ ga je nu concretiseren. Hoe vaak is ‘vaker’? In welke maanden ga je dan naar een museum? Misschien weet je zelfs al welke musea je heen wil, zet dat er dan ook in. Hoe concreter, hoe beter.
Ik heb in de template (die je hieronder gratis kunt downloaden) al wat subtaken per categorie neergezet. Het staat je natuurlijk vrij om deze naar eigen inzicht in te vullen.
Je kunt het fotojaarplan (excelfile) hier downloaden. Op voorwaarde dat je het ook écht invult en naleeft 🙂
4. Print je ingevulde fotojaarplan en hang ‘m op
Deze stap is cruciaal. Want anders verstoft dit bestandje op je harde schijf. Je moet jezelf constant helpen herinneren aan waar je 2020 voor wilt gebruiken.
5. Maak je progressie visueel
Je voortgang visualiseren is de helft van de lol. Ik put dan ook een hoop energie door de grijze kruisjes oranje te maken als ik iets heb gedaan.
Zo. Nu is er echt geen excuus meer om halfslachtige plannen niet te concretiseren. Aan de slag!
P.S. Naast mijn fotojaarplan maak ik ook een breder plan voor het jaar, daarvoor gebruik ik het gratis werkboek Year Compass. Dat boekje dwingt je om eerst even terug te kijken. Meestal zitten er een hoop lessen verscholen in het jaar dat je nu afsluit, en die kun je dan meenemen naar 2020. Aanrader dus. Beschikbaar in het Engels en Nederlands.