Je kunt ook gewoon besluiten om je camera ergens neer te zetten en dan maar te zien wat er gebeurt. Stephen Gill deed dat op een nondescripte plaats in het weiland. De lens kijkt uit op een paaltje in een verder verlaten weiland.
Vogels – ik ben er gek op. Wanneer je vader jarenlang met een vogelgids in zijn auto rondrijdt, onderweg wijzend op buizerds en aalscholvers, gaat dat als vanzelf. Toen ik een jaar of 5 was meende ik in onze tuin een pimpelborstje rond te zien hupsen. Dat pimpelborstje bestaat nog steeds, zij het enkel in gekscherende uitspraken over vogels die ik niet herken. Want echte pimpelborstjes bestaan niet, leerde ik. Dus wanneer ik nu een onbekende vogel zie zitten, app ik terstond een foto naar mijn vader.
Niets zo frustrerend als een vogel zonder naam.
Enfin, vogels dus. Stephen Gill fotografeerde het vogel- wel en wee op die ene paal, midden in en weiland. De vogels wanen zich onbespied.
Die paal die stond er niet
De Britse fotograaf die in Zweden woont, zette die paal trouwens eerst zelf neer. Recht er tegenover plaatste hij een camera met een bewegingssensor. Gebeurt er iets in het blikveld van de lens, dan maakt ‘ie een foto. In vier jaar tijd verzamelde hij zo een heel boek met foto’s bij elkaar.
“I decided to try to pull the birds from the sky”
Stephen Gill in The New Yorker
De vogel maakte de foto
Er is geen mens aan te pas gekomen bij het maken van deze foto’s. Stephen Gill heeft dan wel de camera neergezet, maar dankzij de beweging van de vogel zelf, is de foto gemaakt. Daarmee ligt het eigendomsrecht mogelijk ook bij de vogel. Eerder bleek in een vergelijkbaar geval dat het eigendomsrecht bij een door een aap gemaakte foto óók bij de aap in kwestie lag.
Hoe dan ook, het geeft ons en mooi kijkje in de wereld van vogels als wij er niet zijn. Het is schijnbaar toevallige fotografie, zij het met een duidelijke intentie. En juist dat vind ik zo leuk aan deze serie. De kaders zijn gekozen door de fotograaf (letterlijk), de rest wordt overgelaten aan de vogelwereld.
Ook gek op vogels? Kijk dan eens naar de vogelzwermen die Xavi Bou fotografeerde.
Update: inmiddels heb ik een app gevonden die vogelgeluiden herkent. Wat een feest!