Jaloers op je ex? Plak jezelf in een foto

Internet is een vloek voor wie aan het verkeerde eind van een relatiebreuk zit. Via Instagram of Facebook kun je eindeloos de gangen nagaan van de persoon van wie je eerst alles wist. Van normaal persoon verander je in een eigentijdse Sherlock Holmes. Jenny Rova werd ook zo iemand. Maar ze ging een stap verder en plakte haar eigen hoofd op de nieuwe vriendin van haar ex.

Ik heb er wel eens over nagedacht: hoe fotografeer je de emotie jaloers? Blij, verdrietig, boos, gefrustreerd; je kunt het allemaal vastleggen. Jaloersheid is echter contextueel afhankelijk. In je eentje jaloers zitten wezen op een foto – dat komt niet over. Je moet sluiks en afkeurend naar een ander persoon of naar een situatie kunnen kijken.

Óf je pakt het conceptueler aan, zoals de Zweedse Jenny Rova. Zij maakte de serie I would also like to be – a work on jealousy.

Na de breuk met haar vriend hield ze hem nauwlettend in de gaten via Facebook. Hij kreeg een nieuwe vriendin. Ondertussen printte Rova jaloers alle foto’s die haar ex van hun opbloeiende liefde op Facebook plaatste. Daarmee wroette ze in een open wond. Rova vertelt daarover dat ze haar jaloersheid verder wilde onderzoeken. Ze besloot zichzelf over die vriendin heen te plakken – als ware zij gewoon nog een setje met haar ex.

Voor iedere foto moest ze poseren: ze wilde namelijk exact de positie aannemen van de vriendin in de foto. Ook de lichtval moest kloppen. Vervolgens knipte ze haar hoofd (of soms hele lichaam) uit, en plakte dat over het hoofd van de nieuwe vriendin. Je ziet duidelijk de knipranden van de schaar. En dat is (denk ik) ook de bedoeling, want je móet juist zien dat er iemand anders onder haar zit.

“In this way I build a dream life of my own on top of theirs. During the process of taking the new girlfriend’s poses.

I’m once again, briefly a part of my ex-love’s life and I can imagine how it would be to be her.”

Jenny Rova

Dezelfde trui

Rova merkte op dat het een maffe gewaarwording was: haar ex met die nieuwe vriendin op plekken waar zíj ooit met hem was. Zoals het zomerhuisje hieronder, waar nog enkele kleren van haar bleven liggen na de breuk. En zo zag ze ineens die nieuwe vriendin op de foto in háár trui. Met haar eigen hoofd erop geplakt leek werkelijk alles zoals het vroeger was. Alleen was dit niet haar herinnering, maar die van een ander.

Genânt

Je eigen hoofd over die van de ‘nieuwe vriendin’ plakken is gewaagd. Rova gaat nog een stap verder, en toont de foto’s aan de buitenwereld. Jenny Rova is goudeerlijk als ze vertelt over haar emoties. En ze zijn herkenbaar. Haar project voelt voyeuristisch; je ziet iets dat de meeste mensen voor zichzelf houden. Omdat het genânt is.

Benieuwd naar wie die Jenny precies is? Hieronder vertelt ze over haar project. En vooral over alle vervelende emoties die ze doorliep:

Wat vrolijkers

Voor wie nu zin heeft in wat vrolijkers als tegenwicht: een Chinees echtpaar kwam erachter dat ze al met elkaar op de foto stonden toen ze elkaar nog niet eens kenden.