Het is de meest gestelde vraag aan mij over dit blog: hoe verzin ik iedere week toch die onderwerpen? Ik heb gewoontes ontwikkeld die ervoor zorgen dat het altijd lukt, iedere zondag. Hierbij mijn 4 noodzakelijke stappen, waar je trouwens ook wat aan hebt als je niet blogt maar fotografeert.
Hoe het begon
In 2013 startte ik een blog. Het heette Elvira Photography. De site was slecht navigeerbaar en visueel onaantrekkelijk. Ik blogde eens per maand, als ik zin had. Soms schreef in het Engels omdat ik dacht dat dat zou helpen bij een groter bereik (dat deed het niet).
Twee jaar later begon ik opnieuw. In januari 2015 kocht ik de domeinnaam kronkeling.com en maakte een blog dat ik wél mooi vond. Ook bedacht ik twee regels: iedere week twee artikelen schrijven en stoppen met dat idiote Engels. Trouwens, Kronkeling is überhaupt onuitspreekbaar voor een buitenlander.
1. Ik maak afspraken met mezelf (en anderen)
Regels helpen mij om iets vol te houden. Ik had al twee voornemens, maar wilde ook een stok achter de deur. Dus besloot ik wekelijks een nieuwsbrief uit te sturen. Op deze site meld ik overal dat jij hem iedere zondag ontvangt. Dat is eigenlijk meer een een boodschap aan mezelf.
Het werkte.
Langzaamaan kreeg ik een meer consistente, eigen schrijfstijl. Want 5 jaar geleden schreef ik anders, afstandelijker. Omdat ik dacht dat dat zo hoorde. Dit is een artikel dat ik nu, 5 jaar later, niet veel soeps meer vind.
2. Ik zet mijn hersens aan
Door mijn zelfopgelegde productie-eis denk ik gedurende de week na over mogelijke onderwerpen voor dit blog. Werkelijk álles kan mij inspireren. Flarden uit gesprekken, boeken, eigen overpeinzingen, bezochte expositie of onderwerpen die ik uit wil diepen.
3. Ik jat inspiratie van anderen
Maar ik bedenk lang niet alles zelf. Ik volg zo’n 60 websites en haal daar talloze ideeën vandaan. Zoals werk van fotografen die ik goed vind. Of Engelstalige fotografieblogs met interessante onderwerpen.
Gelukkig hoef ik die sites niet allemaal wekelijks te bezoeken, dankzij Feedly. Dat is een soort digitale krant die je zelf eenmalig vult met de websites die je wilt volgen. Zodra er een nieuw artikel verschijnt, zie je het in jouw Feedly. Top, want zo weet ik in één oogopslag of er iets interessants is gepubliceerd. En dat ziet er dan zo uit:
4. Ik noteer álles
Maar dan het belangrijkste: al mijn ideeën en halve ideeën (zoals enkel een titel voor een nieuw artikel) leg ik vast. Daarvoor heb ik drie manieren, afhankelijk van waar ik ben:
- Ideeën onderweg noteer ik in een notitieboekje
- Ideeën online zet ik in Evernote
- Half uitgewerkte ideeën zet ik in een concept-blog
En dan is het zondagochtend, zoals nu. Meestal weet ik niet eens meer wat ik doordeweeks voor ideeën had, dus daar kijk ik eerst naar. Als ik het niks vind, kijk ik verder in Evernote en in mijn notitieboekje. Net zolang totdat ik iets tegenkom waar ik zín heb om over te schrijven. En als dat niet lukt schrijf ik gewoon over dat ik geen zin heb.
Inmiddels weet ik dat het altijd lukt. Gewoon gaan zitten en aan de slag. Geldt natuurlijk ook voor fotografie. Het gaat erom dat je aan de gang blijft, zodat je hersens op de achtergrond met het onderwerp bezig blijven. En dan volgt vanzelf een leercurve.
En hoe bedacht ik dit artikel?
Gisteren waren mijn ouders op bezoek. Zij vroegen me waar ik toch telkens die ideeën vandaan haal. Ha, dacht ik, daar zit een blogpost in. En zo geschiedde 🙂