Gisteren glipte ik zo langs de kassa een expositie binnen. Daar stond ik met mijn neus héél dicht bij de foto’s. En bleef ik asociaal lang recht voor een foto van Walker Evans staan. Daarna rende ik als een malle door de zalen, omdat ik was verdwaald. Ik was op een Duits Fotofestival dat je nu virtueel kunt bezoeken. Daarna bezocht ik een Amsterdamse galerie.
Ik zag deze week mijn museumjaarkaart in mijn portemonnee zitten. Stom, dacht ik want ik kan niet naar musea.
Onzin natuurlijk. Want na enig speurwerk blijkt dat ik ook gewoon vanuit huis kunst kan bezoeken. Gratis. Er zijn er zat. Ik heb er deze week drie bezocht die zeer de moeite waard zijn: een festival, een galerie en een kunstmuseum.
Hieronder vind je mijn aanbevelingen:
1. Ga naar een fotofestival
De aanleiding is sneu: De Biennale für aktuelle Fotografie was er helemaal klaar voor op 29 februari jl. Dit fotofestival omvat tentoonstellingen in de Duitse steden Mannheim, Ludwigshafen en Heidelberg. Al na een paar dagen moest het dicht.
Omdat alles momenteel wordt afgelast, behalve de lente.
Het thema van het festival is The Lives and Loves of Images, een fijn en luchtig onderwerp in deze tijden. Ik dwaalde er lang rond, en ben nog zeker niet uitgekeken. Iedere tentoonstelling is weer op een andere locatie. Je kunt de soms uitgebreide teksten lezen, korte films bekijken of gewoon eens lekker lang ongegeneerd met je neus voor een foto blijven staan.
Mijn favoriet: Reconsidering Icons.
In één van de zalen vind je beelden van het duo Cortis & Sonderegger, zoals hierboven. Ik schreef eerder al een artikel over de levensechte miniaturen die zij van iconische foto’s maken. Hier zie je ze gewoon in het echt hangen! Nouja bijna dan.
Maar Walker Evans revisited is óók heel gaaf. En de rest eigenlijk ook.
2. Bezoek een Amsterdamse galerie
Blijf je liever wat dichter bij huis? In de Ravenstijn Gallery in Amsterdam vind je een virtuele expositie van Mariken Wessels. Zij combineert beelden, foto’s en film rondom het thema Nude woman rising from the ground. Dit is geïnspireerd op de bewegingsstudies van Eadweard Muybridge (hier vind enkele voorbeelden van die studies).
3. Laat je inspireren door klassieke kunst
Veel fotografen laten zich inspireren door klassieke schilders. Het Britse museum Tate Modern laat online een aantal voorbeelden zien. Je ziet bijvoorbeeld een filmpje waarin Miles Aldridge een foto maakt die hij baseert op een schilderij (dit is Miles Aldridge).
En voor wie gewoon zin heeft om in een volstrekt leeg museum langs allerhande klassieke werken te struinen, bezoek dan The Art Institute of Chicago online. Enige nadeel: je kunt de bordjes niet lezen. Maar eigenlijk is dat ook niet nodig.