Heel lang geleden kwam ik dit plaatje tegen op internet. Ik denk er sindsdien vaak aan. Want het is van toepassing op zowat alle dagelijkse situaties. Ook fotografie. Of misschien wel juist fotografie. Tijd om dit plaatje dus te delen met een groter publiek.
Wanneer je een discussie hebt over iets dat je niet kunt opzoeken op Wikipedia, kan het zomaar zijn dat je allebei gelijk denkt te hebben, zonder dat je een centimeter dichter bij elkaar komt. Je kijkt beiden vanuit een andere hoek naar de kwestie, resulterend in een andere kleurschaduw op de muur.
Die andere schaduw is het gevolg van overtuigingen die je hebt. Die overtuigingen vormen jouw bril waarmee je jouw omgeving interpreteert. In de taal van de afbeelding hierboven: de gehele waarheid heeft een cilindervorm. Maar jij kijkt er slechts vanuit één hoek tegenaan, en je buurman ook. Derhalve zien jullie respectievelijk een rondje en een vierkant als resultaat.
In zo’n geval helpt het om eens op de plek van je buurman te gaan staan en over zijn schouder mee te kijken. Zo loop je dus – letterlijk – om de waarheid heen, waardoor je een veel diverser beeld krijgt.
En dat is meteen het bruggetje naar fotografie.
Een standpunt kiezen
Iedereen die foto’s maakt, liegt zijn eigen waarheid door een standpunt te kiezen. Hoe de rest van de waarheid eruit ziet, dat weet je niet als kijker.
Maar beperk je nou niet tot dat ene standpunt: pas wanneer je om je onderwerp heen loopt en het aan alle kanten fotografeert, leer je wat het beste standpunt is voor wat jij wilt bereiken met je foto.
Kortom, wees je bewust van die cilinder. Speel ermee, onderzoek het en bepaal pas daarna welke kant jij het mooiste vindt.
Voor wie meer wil lezen over hoe je de waarheid kan liegen, lees dit artikel.