Een paar jaar geleden was ik in Rome, ik volgde er een workshop bij fotograaf Alex Webb. Lopend langs de Trevi-fonteinen zag ik een kolkende, fotograferende massa. Ik maakte ook een foto, gedrag is nu eenmaal aanstekelijk. Een onderzoeksteam van Google is blij met ons kuddegedrag; zij gebruiken alle beelden voor een 3D model van bijvoorbeeld deze fontein.
Foto’s van dezelfde dingen
Wij maken graag foto’s van dezelfde dingen. Nooit exact dezelfde foto’s natuurlijk, de hoek, het tijdstip en de weersomstandigheden verschillen. Bovendien vind je op de voorgrond talloze toeristen die je graag weg had willen hebben:
Opvallend in bovenstaande foto vind ik trouwens de eerste rij mensen die het beste zicht hebben op de fonteinen. Zij staan bijna zonder uitzondering met hun rug ernaar toe. Klaar voor een selfie.
Maargoed, Google dus. Een onderzoeksteam is in staat om duizenden toeristenfoto’s te combineren en neutraliseren zodat het lijkt alsof je in je eentje bij de Trevi-fonteinen bent en je er als een vogel omheen kunt vliegen:
De techniek die het onderzoeksteam gebruikt, bestaat al langer en heet Neural Radiance Fields (NeRF). Nieuw is echter dat ze deze neurale netwerk interpolatie toepassen op een set ongestructureerde toeristenfoto’s. Deze techniek noemen ze derhalve NeRF in the Wild.
En wat hebben we eraan?
Deze 3D renderings kunnen ze gebruiken voor Google Streetview, wat meestal een hoekige weergave geeft zodra je ergens digital omheen probeert te lopen.
Meer weten over hoe dat neurale netwerk werkt? In onderstaand filmpje wordt het uitgelegd. En voor wie liever wil weten hoe mijn workshop bij Alex Webb in Rome was, dat lees je hier.