Wit is zelden écht wit. Dat komt omdat het omgevingslicht vaak een kleur bevat. In het echt heb je dat amper door, maar op foto’s is het effect soms zeer storend. Gelukkig kun je dan de witbalans corrigeren. Precies zoiets doen je ogen ook, alleen heet het chromatische adaptatie. Het zorgt ervoor dat jij wit altijd als wit ervaart. En je kunt er een amusante optische illusie mee opwekken.
Optische illusie
Kijk eens om je heen en zoek iets wits. Is dat nu echt wit, of – bij nadere beschouwing – bevat het licht dat erop valt enige kleur? De hele dag door corrigeren onze ogen de kleuren om ons heen. Mijn blauwe trui heeft een andere kleur onder TL-licht, de zon of in de avondschemer. Maar voor mij blijft het dezelfde kleur blauw. We hebben dus eigenlijk een ingebouwde witbalans correctie.
Handig!
Echter, je kunt die correctie ook doelbewust om de tuin leiden. Dat kan met onderstaande afbeelding. Zodra je een gekleurde afbeelding ziet, kijk je geconcentreert naar de stip in het midden. Blijf dat net zolang doen tot je ineens een ándere gekleurde afbeelding ziet. Zodra je je ogen beweegt, zie je echter dat dit gewoon een zwartwitfoto is.
.
.
.
.
In onderstaand filmpje wordt de illusie nader uitgelegd. Het leert je hoe wij kleuren zien, en hoe de kleurencirkel ook al weer in elkaar zit.
Wat ik heb geleerd: dat ik weer eens wat bewuster naar de kleuren in mijn omgeving ga kijken. Want met een beetje extra moeite en aandacht kun je leren waarnemen welke kleur het omgevingslicht heeft.