In de ruim 500 artikelen op dit blog zitten talloze leestips verstopt. Die kun je één voor één gaan zoeken, maar ik kan natuurlijk ook een overzichtje maken. Handig voor de feestdagen.
In het lijstje hieronder vind je memoires, praktische handleidingen, fotoboeken, boeken voor kinderen – kortom, van alles wat. De rode draad: het zijn allemaal boeken die je beter leren kijken.
De kunst van het waarnemen | Rob Walker
131 tips om thuis, tijdens een wandelingetje of tijdens iets anders alledaags écht te kijken naar je omgeving.
Met andere ogen | Alexandra Horowitz
De schrijfster van dit boek maakt 11 keer dezelfde wandeling, maar steeds met iemand anders: een peuter, een blinde, een archeoloog, etc. Fascinerend inkijkje in hoe wat je weet beïnvloedt wat je ziet. Hier lees je wat ik van het boek vond.
Here | Richard McGuire
Ik denk vaak aan dit boek. Omdat het zo mooi visualiseert hoe tijd vloeibaar is. Er valt vooral veel te zien en te ontdekken. Geen leesboek dus. Meer weten? Hier schrijf ik er uitgebreid over.
The Photographer’s Playbook
Dit boek is een leidraad voor mensen die meer willen fotograferen, maar geen idee hebben wat dan precies. Met deze ruim 300 opdrachten (van telkens een andere fotograaf) ga je vanzelf aan de slag. Nog meer weten? Dit schreef ik over het boek.
Do the work | Stephen Pressfield
Dit kleine boekje is één grote schop onder je kont. Bedoeld voor iedereen die moeite heeft met het starten (en volhouden) van een artistiek project.
Hold Still | Sally Mann
Sally Mann is fotografe en schrijfster. En zowel fotograferen als schrijven kan ze goed, zoveel was me duidelijk na het lezen van Hold Still met als ondertitel a memoir with photographs.
Capturing the light | Watson & Rappaport
Wanneer en hoe ontstond fotografie eigenlijk? Bij mij reikte mijn kennis daarover tot het jaartal 1839 en de naam Daguerre. Nu weet ik wel beter.
River of shadows | Rebecca Solnit
Dit gaat over het nogal bizarre leven van Eadweard Muybridge, de fotograaf die fotografie gebruikte om beweging van mens en dier te bestuderen (lees hier het uitgebreidere verhaal daarover). Wel voor de doorgewinterde lezer, want de schrijfstijl is soms wat langdradig.
Photographic Treatment | Laurence Aëgerter
Een fotoboek bedoeld voor dementerende mensen. Hier vertel ik er meer over.
The family of man
Dit is het boek dat hoort bij de gelijknamige tentoonstelling uit 1955, samengesteld door Edward Steichen. De losse foto’s zijn goed, maar vooral de cadans tijdens het bladeren blies mij omver. Hier schreef ik over de tentoonstelling zelf.
Olifantenpaadjes | Jan-Dirk van der Burg
Wij menschen zoeken overal de kortste route. Het maakt niet uit wat de stedenbouwkundige bedenkt aan kronkelpaden en omwegen; als we kunnen afsnijden dan doen we dat. Hier zie je wat voorbeelden.
Seeing things | Joel Meyerowitz
Mooi vormgegeven kinderboek. Bedoeld om het fotografievirus door te geven aan jouw (of iemand anders’) nageslacht.
Schapen tellen| Hans van der Meer
Dit boek bestaat uit foto’s van schapen in de wei. Leuke zoekplaatjes voor jezelf of voor iemand van 4.