Een palmboom in Hoek van Holland

Peter de Krom fotografeerde vier jaar lang een palmboom in Hoek van Holland. De 17 meter lange boom bleek – hoe verrassend – niet bestand tegen het Nederlandse klimaat. En misschien ook niet tegen de eenzaamheid, want als exoot in je eentje naast een strandtent staan, dat gaat je niet in de kouwe kleren zitten.

De Krom heeft een goed oog voor absurde situaties. Waar iemand anders zo voorbij een palmboom op het Nederlandse strand sjokt, besluit De Krom er een meerjarig project van te maken. Hij vermoedde wellicht al de teloorgang van de boom. En die kwam inderdaad. Maar het begon veelbelovend:

Op de website van De Krom valt te lezen dat de palmboom begin 2014 te groot werd voor zijn broeikas in Honselerdijk. Strandclub Zwoel adopteerde daarom de boom, wetende dat het risico groot was dat hij de adoptie niet zou overleven. Het aftakelen begon met de fikse zeewind waar de boom geen raad mee wist:

De spanwijdte van het tropische gebladerte was aanvankelijk ruim 7 meter. Maar daar bleef steeds minder van over:

Het is onduidelijk of de palm zijn wekelijks benodigde 600 liter water binnenkreeg. Het lijkt er niet op:

Wat De Krom er zelf over zegt:

Een béétje vorst kan zo’n boom nog wel hebben, maar eigenlijk wist iedereen vanaf het begin: die gaat ’t niet halen. De bladeren groeiden te groot in hun zucht naar meer licht en daarmee werd de kop kwetsbaar. Hij waaide kapot.

~ Via de website van De Krom

In 2018 werd de boom in stukken gezaagd. De stam is nu een tafel op het terras. De rest van de boom leeft voort als bankjes voor bezoekers van de strandtent.

Meer werk van Peter de Krom

Ik schreef eerder al eens over een fotoproject van hem. Toen maakte hij een fotoserie van schatgraven op het strand. Door hem zelf geïnitieerd.