Tip 83: Fotografeer bij slecht weer

Ik heb onlangs een hele dikke winterjas gekocht. De voorgaande winters liep ik rond in jassen die bij fikse kou ernstig onderpresteerden. Merkte ik weinig van, want ik was zelden lang buiten. Nu wel, wat moet ik anders? Zo leer ik trouwens meteen dat je ook met regen goed kunt fotograferen.

Altijd 22 graden

Nederlanders klagen graag over het weer. Vroeger dacht ik dat dat komt omdat ons weer zo wisselvallig is, dat leent zich goed voor het delen van je mening daarover. Dat is wel anders als je in – noem eens wat – Guatapé in Colombia woont. Dat dorpje ligt dicht tegen de evenaar aan daardoor heeft het een bijna constante temperatuur van 22 graden. Ik was er een dagje, twee jaar geleden. Het was toen 22 graden. In het dorp stond een groot bord met daarop het inwoneraantal, de omvang en … de temperatuur. Ik vond het onvoorstelbaar dat je de temperatuur van je woonplaats gewoon op een bord kunt zetten.

Enfin, terug naar dat klagen dus. Toen ik een tijdje in Zweden woonde, merkte ik dat daar het weer óók verandert. Maar daar hoorde ik zelden mensen klagen over regen, wind en hagel. De Zweden zeggen daarentegen iets anders als er iemand zeurt over de regen:

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Voor de lezer die het Zweeds niet machtig is:

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.

En die slechte kleding, die had ik dus. Maar mijn huidige winterjas is zó dik, dat ik geen excuus meer heb om binnen te blijven als het vriest, regent of waterkoud is. En dat is mooi, want sommige onderwerpen lenen zich voor een andere setting. Zo was de foto hieronder een stuk minder mysterieus geweest zonder mist:

Maak een lijstje met locaties

Maar goed, dan is het slecht weer, wat ga je dan fotograferen? Dát is dus iets waar je al bij mooi weer over kunt nadenken. Al het voorwerk helpt: zo blijven er minder smoezen over zodra dat het regent. Net zoals de Zweden doen met het aanschaffen van goede buitenkleding, kun je van tevoren een lijstje maken van slechtweerlocaties. Nog wat andere ideeën:

  • Herhaal een eerder gemaakte fotoserie op dezelfde plek, maar dan bij regen
  • Loop bij goed weer door je buurt, en bepaal welke plekken beter tot hun recht komen bij regen
  • Fotografeer van buiten naar binnen: maak vanaf de straat een foto van je eigen huiskamer (waarbij het contrast tussen buiten en binnen wordt versterkt door de regen)

Of bedenk zelf iets anders. Gaat erom dat je soms experimenteert met nieuwe omstandigheden. Dat houdt je blik scherp 🙂

En voor wie graag wat simpeler wil beginnen: fotografeer eens wanneer er schapenwolken zijn. Die laten je zien wat voor enorm effect het aanwezige licht heeft op jouw onderwerp.

P.S. De foto boven dit artikel nam ik in Colombia, nabij het kustdorp Palomino. We wandelden terug naar ons hotel en werden overvallen door een massale stortbui. Tijdens het schuilen ging ik uit verveling fotograferen, met als resultaat dit filmische beeld. De foto bewerkte ik na met de relatief nieuwe Color Grading tool in Lightroom. Na dit filmpje en de bijbehorende cursus snap ik (eindelijk) hoe color grading werkt.