Doe deze quiz en ga je schamen

Dankzij een quiz werd ik met m’n neus op de feiten gedrukt: ik weet niks van mijn omgeving. En omdat gedeelde smart halve smart is, deel ik de betreffende quiz graag hier. Dan kun je ‘m zelf doen.

Wat weet je over je omgeving?

Ik vind dat ik best wat weet over de twee plekken waar ik woon. Zo zie ik vanuit mijn woonkamer in Rotterdam direct of de Nieuwe Maas richting eb of vloed gaat. Zelfs 36 km landinwaarts is het getijdenverschil goed te zien. In Den Haag weet ik dat we op zandgrond wonen. En ik weet dat de Hofvijver wordt gevoed door de Haagse Beek, die in een duinkwel bij Kijkduin haar oorsprong heeft. Verder herken ik een aardig setje wolken en zelfs een aantal vogels (met dank aan mijn vader die ieder piepje graag determineert).

Niet gegrond

Maar écht gegrond in mijn omgeving ben ik niet. Daar kwam ik achter dankzij de nieuwsbrief van Robert Walker (die van dat boek The Art of Noticing). Hij verwijst daarin naar de Bioregional Quiz, een quiz waarin je kennis over jouw omgeving wordt getoetst.

Die omgeving is in mijn geval vooral betegeld, geasfalteerd, bebouwd en aangepast op de nukken van de mens. De natuur is er ver te zoeken. Zó ver, dat ik de meeste vragen uit de quiz niet eens meer kan beantwoorden.

De oorspronkelijke, Engelstalige quiz komt uit 1981 en vind je hier. Voor het gemak heb ik er een screenshot van gemaakt zodat je de vragen hieronder kunt lezen.

Succes.

Voor wie de antwoorden heeft genoteerd: hieronder lees je hoe je het hebt gedaan:

Oké en wat moet je hiermee?

Je hoeft hier natuurlijk helemaal niks mee. Maar als je – net als ik – een wat knagend gevoel hebt bij je eindscore, dan kun je van de quiz ook een actielijst maken. Bij veel vragen dacht ik namelijk:

dat weet ik niet, maar ik wil het wel weten

Want waar gaat mijn afval eigenlijk heen? En als ik nou eindelijk eens een bezoek breng aan die pluktuin in de buurt, dan weet ik meteen welke eetbare planten hier groeien.

Aandacht trainen

Weten wat de natuur om je heen doet, zorgt ook voor een ander soort aandacht. Je traint je opmerkzaamheid. En dát is dan weer goed voor de beeldmakers onder ons. Speaking of; de beelden bij dit artikel maakte ik voor een serie die nooit het levenslicht zag. Het gaat over de relatie tussen stad en natuur en hoe moeizaam die is. Ik had er een mooie titel bij verzonnen, maar die was ik een paar uur later alweer vergeten.

Enfin; de serie stierf een vroege dood, maar in het licht van dit artikel is ‘ie toch nog ergens goed voor geweest.

Oja en sinds dat ik die schijnbaar mooie titel vergat, schrijf ik dus AL mijn invallen op, desnoods in mijn telefoon.

Je kunt je blik trouwens ook prima trainen door eens van rechts naar links te kijken. Voor als je geen zin hebt om die 20 vragen door te akkeren.