Dit weekend liep ik met een vriendin langs het strand in Denemarken. Zij beklaagde zich over het feit dat ze altijd zoveel foto’s maakt en dat er dan maar een paar goede tussen zitten. Dat zou bij mij wel anders zijn, toch? Neehoor. Zelfs niets bij mijn afstudeerproject.
Waar het project over ging
Voordat ik vertel hoeveel foto’s ik in totaal maakte voor mijn afstudeerproject, moet ik misschien eerst nog even vertellen wat überhaupt het onderwerp van mijn afstudeerproject was. Ik heb daar namelijk niet eerder over geschreven op dit blog. Zelfs vrienden en familie zagen pas na mijn afstuderen het volledige project. De reden? Ik kreeg al zoveel feedback te verwerken op de Fotoacademie dat ik simpelweg geen ruimte had voor tussentijdse reacties van anderen.
Maar nu is het klaar, dus tadaaaaaa, ik kan het delen. Dat doe ik wel op mijn andere website, waar je al mijn projecten vindt. Of in ieder geval degene die ik goed genoeg vind om te publiceren. Dus ook het project Laat niets van waarde achter vind je daar.
Voor wie geen zin heeft om te klikken: het project gaat over de tijdelijkheid van winkelcentra uit de wederopbouwperiode. Het zijn plekken waar men vroeger apetrots op was, maar die nu niet meer aansluiten bij de wensen van deze tijd. Niemand bekommert zich er meer om. En dus probeert menig winkeliersvereniging het zelf nog een beetje op te leuken. Wat vaak niet lukt.
Hoeveel foto’s ik heb gemaakt
Enfin, ik bezocht de afgelopen maanden dus diverse winkelcentra. Soms meerdere keren. En daar fotografeerde ik me suf. Want in het begin wist ik nog helemaal niet wat ik nu precies wilde laten zien. Ik probeerde diverse invalshoeken. Met mensen, zonder mensen. Met zon, met bewolking. Op ooghoogte. Totaaloverzicht, detailopnames. Et cetera.
Dat alles resulteerde in dit fotografische residu in Lightroom:
Ik heb dus 2.125 foto’s van winkelcentra gemaakt. Waarvan er 34 in mijn boek zijn gekomen.
Dat is 1,6% van het totaal aantal foto’s dat ik maakte.
Maar al die andere foto’s maakte ik niet voor niets. Ze hielpen me om te bepalen welk beeld wel en welke niet werkte. Waarna ik de keer erop weer gerichter ging fotograferen. Dankzij al die tussentijdse selecties werd mijn verhaal steeds duidelijker. Die 2.125 zijn allemaal onderdeel geweest van het project. Alleen hebben er maar een paar de eindstreep gehaald.
Benieuwd naar hoe jij je tijd verdeelt over de verschillende fases? Lees dan dit. En als je geen flauw idee hebt hoe je je foto’s moet selecteren, dit is mijn workflow.
Overigens, zoveel fotograferen en zoveel tijd besteden aan de selectie is mijn werkwijze en geen gouden stelregel. Die zijn er sowieso niet in de fotografie.
Lichtjes gerelateerd aan dit onderwerp: een artikel over hoeveel foto’s ik per jaar maak.