Er zit geen rode pixel in deze foto

Op Twitter gaat een foto rond met rode aardbeien. Niet zo boeiend, totdat ik las dat de afbeelding geen rode pixels bevat. Ik geloofde er geen snars van en ging op onderzoek.

De aardbeien op de foto hierboven zijn rood. Daar was ik zó van overtuigd, dat ik de color picker uit mijn browser ter hand nam. Daarmee kan ik de kleur van een afzonderlijke pixel herleiden. Na 4 pogingen gaf ik mij gewonnen:

Het enige rood in deze afbeelding is de door mij gemaakte pijl.
De aardbeienfoto is gemaakt (en nabewerkt) door Akiyoshi Kitaoka, een Japanse psychologie professor die graag optische illusies deelt op Twitter. En deze illusie vraagt een om een uitleg.

De verklaring

Als je de hele dag op pad gaat met een aardbei, dan veranderen telkens de lichtomstandigheden. De golflengte van een gloeilamp is namelijk anders dan die van een blauwe hemel. Maar de aardbei blijft altijd rood. Dat komt omdat je hersens corrigeren voor het omgevingslicht zodat de kleur van een object constant blijft. Dit fenomeen heet kleurconstantie. Zo blijft de wereld lekker overzichtelijk.

Met fotograferen gebeurt exact hetzelfde: bij wisselende lichtomstandigheden pas je de witbalans aan, tenzij je camera dat al voor je doet.

Terug naar bovenstaande foto. Ik zie dus rode aardbeien op bovenstaande foto omdat:

  1. de blauwige waas in de foto mijn hersens informatie geeft over het aanwezige licht. De automatische kleurcorrigering gaat aan en hoppa, de aardbeien zijn rood.
  2. Uit ervaring weet ik dat aardbeien rood zijn waardoor het rode effect wordt versterkt. Als ik nog nooit een aardbei heb gezien, is de kans groot dat ze wel grijs uitzien.

Kortom, deze aardbeienfoto laat zien dat je eigenlijk in één grote optische illusie leeft. Met dank aan je overactieve brein.