Op mijn telefoon staat een meditatie-app waar ik een aardig bedrag voor heb betaald. Ik heb ‘m nog maar twee keer gebruikt. Stom, want al die tijd volgde ik dagelijks een wellnessprogramma dat knettergoed werkt én gratis is. Dus voorkom een onnozele aankoop en lees mijn aanpak.
1. Keer je blik naar buiten
Zodra ik naar de supermarkt loop of onderweg ben naar werk, dan keert mijn blik pardoes naar binnen. Ik bedenk wat ik nog moet doen, of herhaal eerder gevoerde gesprekken. En wat ik eigenlijk had moeten zeggen toen zij zei….
Enfin, mijn aandacht gaat naar wat er was,
naar wat er komen gaat,
maar niet naar wat er is.
Mijn blik die moet naar buiten toe. En hoe vaker ik dat oefen, hoe makkelijker het wordt.
Een voorbeeld: op mijn route naar werk zag ik onlangs deze graffiti-tekst:
Die zat er al lang, maar was mij nooit opgevallen. Terstond vroeg ik mij dingen af: waarom deze tekst? Mist deze persoon voldoende ‘epische shit’ om zich heen en is dit een noodkreet om daar verandering in te brengen? En wat valt er onder episch? Wat vind ik eigenlijk episch?
Telkens als ik er nu langs rijd, bedenk ik me hoe ik deze dag ‘episch’ ga maken. En daar word ik vrolijk van. Goed voor mijn welzijn.
2. Zoek gekke plekken
Je kunt ook wat planmatiger te werk gaan. Zodra ik hoor of lees over gekke plekken, dan sla ik dat op in mijn locatielijstje. En met gekke plekken bedoel ik geen toeristische attracties, maar de dingen waar je langs zou lopen als je het niet zou weten. Zodra ik ergens heen ga waar ik nog niet eerder ben geweest, check ik mijn locatielijstje. Zo ook toen ik onlangs naar Spijkenisse ging. En jahoor, ik had onderstaande brug in een woonwijk in Spijkenisse gemarkeerd als bezoekwaardig:
Niks bijzonders, maar wél als je het verhaal erachter kent.
Met de komst van de euro, moesten er nieuwe biljetten komen. Idee was om daar Europese bruggen op af te beelden. Maar dat idee ketste al gauw af, want wiens bruggen mochten er dan op die paar biljetten komen te staan? Dus staan er nu fantasiebruggen op, bruggen die helemaal nergens bestaan. Ho even, dacht Kunstenaar Robin Stam toen.
Wat als we die fantasiebruggen in het echt namaken?
Enfin, zo kwam het dat Spijkenisse nu de inspiratiebron lijkt te zijn voor de bruggen op ons geld. Mooi staaltje omdenken 🙂
3. Voor mensen die houvast zoeken: richt je aandacht op één ding
Terug naar het wellnessprogramma: er zijn mensen die nog meer houvast nodig hebben tijdens de wellness. De types die de dag volboeken met massages, een lunch, hammam treatment, etc.
Het equivalent daarvan in deze wellness is simpel: geef jezelf één opdracht. Voorbeeld: een vriendin van mij is bezig om de cijfers 100 tot 1 in aflopende volgorde te zoeken. Gaandeweg heeft ze haar eigen regels opgesteld. Bijvoorbeeld: huisnummers mogen alleen toevallig maar niet doelbewust worden ingezet.
Ik heb ook een aantal standaard zoekqueries. Zoals alle teksten die door particulieren ergens zijn opgeplakt. Affiches met vermiste katten en honden, het bord met advertenties bij de supermarkt. Maar ook de soms vreemde stickers op een stoplicht:
Of een electriciteitskastje dat ongewild dienst doet als spreekbuis voor mensen met een zendingsdrang van onduidelijke aard:
Tot slot
Voor wie nog meer houvast zoekt: het boek De kunst van het waarnemen staat berstensvol met tips om jezelf in de publieke ruimte (ook wel “buiten”) te vermaken. Of kijk deze TEDx Talk met talloze tips.
Kortom, dit wellnessprogramma is voor mij een recept om een beetje normaal te blijven. Doe er je voordeel mee.