Ik ben goed in fotoboeken kopen, ze 3 minuten doorbladeren, wegleggen en dan denken daar ga ik later nou eens rustig voor zitten. Gebeurt natuurlijk nooit. Dus hier drie praktische tips, voornamelijk voor mezelf.
Mensen die mij kennen, weten dat alle kronkeltips vooral aan mezelf gericht zijn. Ik schrijf om te onthouden en mezelf te herinneren aan hoe ik verder kom met fotografie.
Regelmatig kijken in fotoboeken helpt je om seriematig te gaan denken. En dat slaat weer over op je eigen werk. Ooit bedacht ik de fotomeditatie tijdens het tandenpoetsen. Wat trouwens wel echt een goed idee was, maar ook dat is weer gestrand.
Hoe dan ook. Waar ik wél goed in ben, is weten waar ik fotoboeken kan vinden die ik goed vind. Dus laat ik dat eens delen, wie weet zet het anderen aan tot langdurig kijken naar een fotoboek.
1. Zoek tweedehands fotoboeken
Ik vind het leuk als ik iets vind waarvan ik niet wist dat het bestond. Daarvoor ga ik naar de tweedehands afdeling van De Slegte (waar er helaas steeds minder meer van zijn), of gewoon naar een tweedehands boekenwinkel of antiquariaat.
2. Bezoek fotoboekenbeurzen
Bij grote beurzen zoals Unseen en Paris Photo vind je een flinke fotoboekenbeurs. Draai je bezoek eens om en begin bij de fotoboeken. Boeken vereisen meer aandacht dan beelden aan de muur. En dat kan ik vaak niet meer opbrengen na 2 uur slenteren op een fotobeurs. Superjammer, dus ik draai mijn bezoek nu standaard om.
3. Zoek uitgeverijen die je goed vindt
Voor wie al wat fotoboeken in bezit heeft: kijk eens wie de uitgever daarvan is bezoek hun website. Grote kans dat de selectie je aanstaat.
Zo stuitte ik onlangs op het fotoboek My dreamhouse is not a house van Julia Gaisbacher:
Het boek is uitgegeven door uitgeverij The Velvet Cell. Zei me niks. Maar hun website blijkt een snoepwinkel voor mij vol met boeken met een stedenbouwkundige inslag. De winkel van fotograaf Mark Powers vind ik ook een feest trouwens.
Er zijn nog zat andere tips natuurlijk, maar misschien moet je eigenlijk gewoon starten met de boeken die je al in huis hebt. Pak die eens uit de kast, zet een timer en dwing jezelf om écht te kijken en vragen te stellen over het werk. Zoek interviews op met de fotograaf voor meer achtergrond.
En voor wie niks in huis heeft, lees en bekijk dan de lievelingsfotoboeken van deze mensen.