Een droodle is een abstracte tekening die je pas begrijpt als je de ondertitel leest. Het gekke is: ik heb ook meteen spijt van het lezen van de verklaring, liever had ik het zelf bedacht. Om jou ook die ervaring te geven deel ik de ondertitel van de afbeelding hierboven: “A bird who caught a very strong worm.”
De term ‘Droodle’ komt van de Amerikaan Roger Price. In de jaren ’50 tekende hij erop los. Telkens één vierkant kader met een combinatie van lijnen, punten en cirkels.
Zelf aan de slag
Als je een streep, cirkel en een driehoek kunt tekenen, dan kun je droodlen. Voor wie nog wat onzeker daarover is, deelt Roger Price een zeer overzichtelijke handleiding in 2 stappen.
Stap 1
Iedere droodle bestaat uit een combinatie van onderstaande basisvormen. Maak een lukrake tekening met deze ingrediënten, en je hebt een droodle.
Stap 2
Nu heb je nog een ondertitel nodig. Daarvoor kun je putten uit onderstaande letters. Schuif ze rond en plak ze aan elkaar. Net zolang totdat je een passende titel hebt gevonden.
Wat moet je met een droodle als fotograaf?
Twee tips om mee te nemen uit de droodle:
- Hoe je kijkt naar een droodle, kun je ook inzetten wanneer je naar een abstracte foto kijkt en er geen pepernoot van snapt. Welke ondertitel zou je erbij kunnen verzinnen?
- Als je fotografeert, laat dan ruimte in je foto’s. Zo betrek je de kijker actief bij wat je hebt gemaakt. Hier vind je een handleiding daarvoor.
Tot slot: De droodles doen me denken aan het werk van Christoph Niemann. Zijn tekeningen zijn een stuk complexer maar leunen op hetzelfde principe: kijk eens anders naar alledaagse vormen.
Ik teken zelf ook soms. Het komt met vlagen. Hier lees je meer over mijn gepruts.
Alle afbeeldingen uit dit artikel © Tallfellow Press