Vanaf de maand mei is het zover: dan verruil ik de woonkamer voor het dakterras. En dus koop ik bakken vol balkonbloemen en zonminnende planten. Een goede daad voor mens en dier, dácht ik. Maar na het zien van het project van Marlonneke Willemsen, weet ik dat niet meer zo zeker.
Soms komt het ene fotoproject uit het andere voort: voor haar project Development fotografeerde Willemsen de ontwikkeling van dieren in 8 stappen. Zo ontwikkelt een tweestippelig lieveheersbeestje zich bijvoorbeeld in twee weken:
Om de ontwikkeling van kevers, slakken en insecten vast te leggen, had ze voedsel nodig en dus kocht ze planten en bloemen bij het tuincentrum. En toen sloeg haar serie over ontwikkeling om in een doodsstrijd van een paar uur.
Aanvankelijk zocht ze de oorzaak bij zichzelf, misschien had zij iets verkeerd gedaan. Maar al snel zag ze een patroon: werd het dier gevoed met een biologische plant of een plant uit de tuin, dan bleef ‘ie leven. Kocht ze een tuincentrumplant, dan ging het mis.
Bijvoorbeeld toen een Klein koolwitje werd gevoed door een vlinderstruik:
Of een treksprinkhaan die at van een Cosmea:
En een Dahlia die werd verorberd door de Spaanse aardslak:
Op de website van Willemsen vind je een bredere collectie van deze ellende.
Wat je zelf kunt doen
Dit wist ik dus niet. En dit is niet bepaald een activistisch blog, maar met zo’n onderwerp ontkom ik er niet aan. Het idee van een vlinderstruik is potdorie dat het vlinders aantrekt. Niet om ze vervolgens dood te maken.
Dus:
Wat moet je ermee als je je tuin, balkon of dakterras een beetje gezellig wil maken? Heel simpel: vraag in het tuincentrum of de planten die jij koopt, met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld. Of beter nog: koop biologische planten, dan weet je zeker dat je tuin niet verandert in een slagveld.
En voor wie nu behoefte heeft aan iets vrolijks: bekijk dan deze sympathieke portretfoto’s van insecten.
Of verdiep je eens in hoe mieren samenwerken.