Wat doe ik met de foto’s op mijn telefoon?

Vroeger ging ik spaarzaam om met de 24 foto’s op mijn rolletje. Maar nu schiet ik een end raak met mijn Iphone, waardoor mijn archief uitpuilt van de screenshots en rijen vol bijna dezelfde groepsfoto’s. Ik probeer al jaren ordening aan te brengen in deze chaos. Hier lees je hoe.

Het grootste probleem is eigenlijk dit: de camera op mijn telefoon maakt vooral visuele notities. Zoals een foto van een:

  • belastingbrief (die ik daarna kan weggooien)
  • claimtag (van mijn bagage op een luchthaven)
  • tekstbordje bij een kunstwerk

De eerste twee zijn voor de zekerheid, de derde foto maak ik omdat ik het wil onthouden.

Maar hóe, in hemelsnaam?

1. Ik verzamel inspiratiedingen op één plek

Ik werk graag in Notion, een (gratis) programma waarin ik alle voor mij relevante informatie verzamel en organiseer. In Notion heb ik een bord gemaakt waarop ik al mijn inspiratie neer kwak. Eens per 4 maanden scroll ik door al mijn telefoonfoto’s en pluk ik de beelden eruit die ik maakte ter inspiratie voor mezelf:

Dat bord gebruik ik vervolgens op momenten dat ik denk ‘er word ook nooit iets moois gemaakt’. Of ‘ik heb geen inspiratie’. Of gewoon omdat ik me verveel.

Je hoeft heus niet nu heel Notion onder de knie te krijgen om hetzelfde te doen. Je kunt deze foto’s ook verzamelen op je Mirobord of nog simpeler: maak een apart album aan op je telefoon en stop ze daar in.

2. Ik gebruik m’n archief om een herinnering te delen

En is nog een categorie waar mijn archief mee uitpuilt: foto’s met mezelf en vrienden of familie. En daar dan lekker veel dezelfde van want: dan zit er altijd wel een goeie tussen.

Als zo’n foto geluk heeft, belandt ‘ie in een Whatsappgroep. Maar vaker nog gebeurt er helemaal niks mee.

Nooit.

Wat ik daarom soms doe: een duik in de verre archieven nemen. Dat zijn de foto’s uit mijn telefoon van jaren geleden. Die leven een onbeduidend bestaan op mijn computer. Eens per half jaar pluk ik er wat grappige foto’s met of van anderen uit, en deel die met de betrokken personen. Zo wrik ik bij die persoon ook weer een herinnering los.

3. Ik doe een heleboel dingen NIET

Wat ik natuurlijk eigenlijk zou moeten doen: op het moment dat ik de foto neem, ‘m meteen in het juiste mapje zetten. De mislukte groepsfoto’s direct deleten. De vakantiefoto’s meteen in Lightroom toevoegen.

Maar die voornemens houden nooit stand. Daar kan ik gefrustreerd over zitten wezen, of gewoon accepteren dat mijn systeem er eentje is van chaos met af en toe een plukje overzicht. En dat lukt steeds beter. Het helpt ook om me te bedenken dat al mijn foto’s toch verdwijnen.

Tot slot: comedian Lachlan Patterson doet me nog even beseffen wat de impact van onze visuele diarree gaat zijn op de generaties na ons. Ook een ontnuchterend beeld.