Dit kun je doen met een fotografisch geheugen

Sportfotografie is niet mijn ding. Maar sinds ik iemand heb ontdekt die sportfoto’s koppelt aan een – vaak klassiek – schilderij, ben ik om. Ineens heb ik aandacht voor de compositie, kleur en de thematiek van een sportfoto.

LJ Rader is een sportfanaat én hij bezoekt als een malle musea. Die twee gegevens combineert hij in zijn Instagram-account Artbutmakeitsports: sportfoto’s of fragmenten herinneren hem aan een schilderij dat hij heeft gezien. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Study for a Portrait, by Francis Bacon, 1952, 📸 via @meninblazers

LJ Rader heeft honderden van dit soort tweeluiken gemaakt. Dat klinkt vrij onvoorstelbaar, en dus werd hem verweten dat hij AI gebruikte om een bijpassend beeld te vinden.

Maar dat is onzin. Hij besloot om zijn werkwijze live te tonen (ook te zien op zijn account), dus die beschuldiging is van de baan.

I guess I’m wired a bit different — I can’t remember my keys, but I can remember almost every photo visually that I have on my phone that I’ve taken, or somebody else has taken

LJ Rader via Hyperalleric

Hij speelt met vormen, kleuren en thematiek. Soms kiest hij voor een abstracte vertaling van het beeld:

Untitled, by Georgia O’Keeffe, 1979, 📸 by franck_fife

Hieronder maakt LJ Rader juist weer een vrij letterlijke vertaling in compositie en thematiek:

War Series: The Letter, by Jacob Lawrence, 1946

Ik word blij van dit soort projecten. Door twee schijnbaar ongerelateerde dingen te combineren, word ik me bewust van dingen die ik voorheen niet zag. Die kruisbestuiving kun je ook toepassen in je eigen werk. Hier lees je hoe.