Waarom sinaasappels in een rood netje zitten

Ik heb nog nooit nagedacht over het netje om de sinaasappels, tót deze week. Dat netje heeft namelijk niet zomaar een kleur, maar een kleur die ervoor zorgt dat de sinaasappels er aantrekkelijker uitzien. Wist ik niet.

Over alles is nagedacht door iemand. Zo ook het netje van de sinaasappels. Dat netje voert namelijk stilletjes de Munker-White Illusie uit.

Wat dat is?

Kijk maar eens naar de ballen hieronder:

Oranje, groene en blauwe ballen, toch? Nope. De ballen hebben allemaal dezelfde kleur.

Voor wie dat niet gelooft, kijk eens naar de animatie hieronder:

De illusie uitgelegd

Bij de Munker-White illusie worden identieke kleuren verschillend waargenomen als gevolg van de omliggende kleuren. Afhankelijk van de kleur van de overlappende stroken, lijken de ballen dus lichter of donkerder. De blauwe stroken over de (schijnbaar) blauwe ballen, doet mij denken dat de bal in zijn geheel blauw is.

Dit komt doordat onze hersenen niet alleen kijken naar de kleur van een object, maar ook naar de kleuren in de omgeving om de kleur van het object te bepalen.

Terug naar de sinaasappels. Het rode netje zorgt ervoor dat de oranje kleur eraf spat. Links zie je de sinaasappel zonder rode strepen (bijvoorbeeld een netje) eroverheen. Rechts zie je de sinaasappel mét netje. Het lijkt een veel diepere kleur oranje. Maar beide oranjes zijn exact gelijk.

Supermarktverlichting

Die netjes zijn niet het enige: de supermarkt staat bol van de verkooptrucs. Extra leuk om daar als fotograaf eens naar te kijken. Vergelijk bijvoorbeeld eens de kleurtinten op verschillende afdelingen. Vis ziet er lekker fris uit bij koel licht, terwijl vlees er dan juist uitziet alsof het over de houdbaarheidsdatum is. In de vleeshoek vind je dus veel warmer licht. Hieronder vind je de optimale verlichting per product type:

Laat je dus niet in de luren leggen door al die visuele illusies maar knijp, ruik en inspecteer je producten onder verschillend licht. Hoewel je supermarktbezoek dan wel aanzienlijk langer duurt, en daar heb ik dan ook weer een hekel aan.