Waarom Google Maps niet klopt in China

Mijn versie van het stratenplan lijnt zelden op met wat Google Maps mij laat zien. In Den Haag wijs ik consequent de verkeerde kant op als iemand mij vraagt waar de zee is. Het probleem ligt natuurlijk bij mij. In China is er iets anders aan de hand: daar klopt geen donder van de satellietbeelden van Google Maps. Hieronder lees je waarom.

Eerst even een stukje algemene kennis (die ik zelf net bij elkaar heb gegoogled): navigatiekaarten zijn gebaseerd op het World Geodetic System 1984 (WGS-84): de standaard voor het Global Positioning System (GPS), ofwel het bepalen van posities op aarde. Handig als iedereen hetzelfde systeem gebruikt natuurlijk.

Maar er is altijd wel een jongen (of meisje) in de klas dat het dan júist anders gaat doen. En in de klas van de wereldspelers, is dat China.

De werkelijkheid, maar dan anders

Het probleem zit niet in een toevallige fout, maar in een bewuste strategie van de Chinese overheid. Kaarten van China gebruiken een systeem genaamd GCJ-02, waarin willekeurige afwijkingen zijn toegevoegd aan de coördinaten, waardoor de locatiegegevens soms wel 500 meter kunnen afwijken van de werkelijkheid. Dit zorgt ervoor dat buitenlandse bedrijven – waaronder Google – Chinese partners nodig hebben om kaarten aan te bieden zonder die vreemde afwijkingen. De data die Google ontvangt van zo’n partner is bovendien ontdaan van informatie die door de Chinese overheid als gevoelig is aangemerkt.

Waarom Google moet kiezen

Maar waarom sluiten de Google Streetview en satellietbeelden dan niet op elkaar aan in China? Ze kunnen immers toch samenwerken met een partner?

Dat doen ze ook. Maar China heeft ook buren, en daar wordt WSG-84 gebruikt. De overgang ziet er dan uit als een rommeltje. En dus kiest Google ervoor om de Streetview-kaart te maken met GCJ-02 coördinaten, maar de WGS-84 satellietbeelden te behouden.

  • Voordeel: het Chinese deel van de Streetview-kaart sluit aan op de rest van de wereld
  • Nadeel: de Chinese Streetview klopt voor geen meter met de Chinese satellietbeelden

Zo voelt het dus als ik naar de zee wijs in Den Haag. Alsof mijn systeem op GCJ-02 draait, terwijl alles om mij heen denkt in termen van de WSG-84. Mijn algoritmes zitten er altijd nét een beetje naast. Maar gelukkig werkt Google Maps hier vooralsnog wel gewoon.

Wat je met deze informatie moet

Wat mij dit laat zien is dat achter alles een keuze zit die door mensen is gemaakt. Ook het systeem waarmee een schijnbaar objectieve kaart wordt gemaakt. Er is geen werkelijkheid, er bestaan enkel weergaves van de werkelijkheid.

En tot slot levert het mooie visuele plaatjes op. Want zeg nou zelf, onderstaande kaartafbeelding is best saai:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Screenshot-2024-09-29-at-13.21.22-1024x655.png

Dan is de satellietlaag van diezelfde plek veel leuker toch?