Wie staat er op deze gordijnstof?

Een Reddit-gebruiker kocht meer dan tien jaar geleden een gordijn met gezichten van bekende sterren, maar één gezicht kon zij niet plaatsen. Dus stelde ze de vraag op het Reddit forum. Veertigduizend mensen struinden het internet af, op zoek naar een antwoord. Dan heb je mij hoor.

Op de gordijnstof staan acht beroemdheden. De bijbehorende portretfoto van zeven celebrities was snel gevonden. Hieronder zie je de enige kop die mij bekend voorkomt, en dat komt omdat ik groot fan was van de serie Lost, waarin Josh Holloway speelt:

Enfin, er bleef dus één hoofd over. Naar de persoon achter dit hoofd werd ruim vier jaar gezocht:

Reddit-lezers contacteerden de ontwerper van de gordijnstof, gingen naar hun bibliotheek om door oude roddelbladen te bladeren om de foto te vinden waarop de stof gebaseerd werd. Internet werd ondersteboven gekieperd en tientallen namen werden geopperd. Evangeline Lily, prinses Stéphanie van Monaco, Rebecca Romijn, maar niks paste écht goed. En ergens moest een exact gelijkende foto zijn.

De vondst

Ruim 4 jaar later – in september 2024 – kwam de doorbraak. Reddit-gebruiker Stefan Morse kleurde de duotoon foto in met behulp van AI en gebruikte de gezichtsherkenningtool PimEyes. Die heb ik ook eens gebruikt om mijn gezicht te zoeken, waarbij ik enge resultaten kreeg.

En jahoor: de software herkende het gezicht van Leticia Sardá, een voormalig model uit Spanje. De zaak werd definitief opgelost toen een andere gebruiker contact legde met fotograaf Leandre Escorsell. Hij bevestigde dat hij Sardá in 2009 had gefotografeerd:

Sardá is al lang geen model meer. Ze werkt nu als barvrouw op Tenerife en heeft naar eigen zeggen al 10 jaar geen hoge hakken meer gedragen.

Geld verdienen

Maar ze pikt toch een graantje mee van de ontstane hype: de Reddit-gemeenschap is een Gofundme campagne gestart voor het verkopen van de originele foto die 18 jaar geleden van Sárda werd genomen. Dat leverde toch een leuke € 2.200 op.

“At this point, it is something that I did not ask to happen, but it has happened and we are going to enjoy it as much as we can and I will have a few laughs. It is a fantastic story to tell my grandchildren when we make cookies on a Sunday afternoon.”

Bron

Meer van dit

Reddit zit vol met gekke zoektochten trouwens. Eerder schreef ik al over de massale speurtocht op basis van een foto van een puberjongen op een verjaardagsfeestje.