Laat AI lekker de afwas doen

Ik krijg steeds vaker de vraag: gebruik je AI voor je blog? Nope. Want ik profiteer van het creatieve en associatieve proces in mijn hoofd terwijl ik schrijf. Ik krijg er nieuwe ideeën van. En dát is mijn doel met Kronkeling. Het resulterende artikel is – gek gezegd – slechts een bijproduct.

Liever heb ik dat AI de rotklusjes doet, zodat ik méér tijd kan besteden aan schrijven en fotograferen:

Een vaatwasser uitruimen is een activiteit die zonder bezieling kan worden gedaan. Dat is althans bij mij altijd het geval. Kunst maken niet. Daar moet – vind ik – een ziel in zitten.

Neem nou het werk van kunstenaar Lola Dupré. Papieren collages van dingen waarvan de afmetingen uit het lood zijn. Een camper met zes verdiepingen, een toetsenbord met honderden toetsen. Het zijn haakjes voor een verhaal, een metafoor, een droomwereld.

Al haar werken zijn gestart met een vaag idee. Dat idee kreeg een fysiek vorm in een collage (vast na talloze mislukkingen). Het resultaat heeft een ziel.

© Lola Dupré

© Lola Dupré

© Lola Dupré
Besteed het overwinnen van obstakels niet uit

Onlangs kwam ik een uitspraak tegen Austin Kleon. Hij stelt:

“Kunst is een vrijwillige poging om onnodige obstakels te overwinnen.”

En zo is het. Dus grijp die poging aan, máák iets, overwin obstakels en wees trots op het resultaat. Of anders tenminste op de gedane poging.

En helemaal prima natuurlijk als de robotstofzuiger dan ondertussen je huis stofzuigt 🙂