Waarom ik alleen fotografeer bij bewolkt weer

Het gebeurt me bijna wekelijks: iemand die zegt dat ik zulke troosteloze foto’s maak. Waarom kies ik niet eens een zonnige dag uit om de boel vast te leggen? Nou, laat ik daar eens antwoord op geven.

In mijn projecten onderzoek de houdbaarheid van alledaagse stedenbouw. Dat zijn de straat en de gebouwen die je ziet zodra je de deur uitloopt, ervan uitgaande dat je niet naast het Rijksmuseum woont.

Gelijkmatig licht

Enfin, ik wil dat je met aandacht kijkt naar de gebouwen in mijn beelden. Als ik die gebouwen in een fotostudio zou kunnen zetten, dan zou ik kiezen voor vlak en gelijkmatig licht: zo krijgen alle details evenveel aandacht. Ik zou nooit kiezen voor één felle spot.

De zon is zo’n felle spot.

In een foto waarin de belichting vanuit één hoek komt, krijg je een constrastrijk beeld met daarin flinke schaduwen en fel verlichte delen.

In de foto hieronder trekt de stoep linksonder bijvoorbeeld de aandacht omdat deze veel lichter is dan de rest. Net de planten op de muur en uiteindelijk de vliegtuigstreep rechtsboven.

Dat zijn dus drie onderwerpen die ik helemaal niet in de spotlights wil zetten. En dus ging ik later terug naar de zelfde plek, maar dan op een redelijk bewolkte dag. Toen kreeg ik dit:

Een veel prettiger en gelijkmatiger beeld dat aansluit bij het doel van mijn project: aandacht voor de gehele omgeving.

Eenheid in mijn project

Een andere reden om voor één weertype te kiezen, is visuele eenheid. Door een paar parameters vast te zetten (brandpunt, standpunt, weertype), krijg je een consistente beeldtaal en ‘voelt’ een project als een bij elkaar passend geheel.

In mijn project over de gebouwde omgeving rondom de Nederlandse sirenepalen, kies ik voor bewolkt weer. En voor een compositie waarbij er iets te zien valt in zowel de voor-, midden- en achtergrond.

In de foto hieronder verschuift je blik van het stratenpatroon naar het cafeetje, naar de sirenepaal. Voor-, midden-, achtergrond.

En hieronder hetzelfde verhaal. Al valt de sirenepaal een stuk minder op en vereist dat wat extra zoekwerk. Maar dat is prima, want zoals gezegd gaat het mij om de straat en de gebouwde omgeving.